
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
WASHINGTON, O.C. 20456

LS/HMU:cch
4660

~A~ ~ ~ 1985

Mr. Joseph H. Bridges
Comptroller, Tower Federal

Credit Union
Box 123                  "
Annapolis Junction, MD 20701

Dear Mr. Bridges:

This is in response to your letter of March 20, 1985,
concerning Federal credit union (FCU)

As noted in your letter, in our lette£ dated April 24, 1984,

we stated that, while at that time the valuation of a GNMA trust
at acquisition cost without recognition of changes in market
value was permissible, we were studying the issue. We have just
completed our review of this matter. As more fully discussed

below, we have concluded that FCU’s must determine the net asset
value of a share in a mutual fund (or trust) at the end of each
accounting period, and adjust the investment to the lower of cost
or market.

Unlike a direct investment in government securities, shares
in a mutual fund or trust fund do not have a stated value at
maturity date. The value of shares in such funds changes based
on portfolio holdings" and market conditions. Therefore, market
conditions play a more significant role in determining the
ultimate recoverable value of a fund than an investment with a
specific maturity date. Generally accepted accounting principles
and Section 2040.1.4 of the Accounting Manual for Federal Credit
Unions require that marketable securities be recorded at the
lower of cost or market on the balance sheet. The amount of the
cost of the marketable security which represents the "broker" fee
or commission, if any, may be added to the cost of the mutual or
trust fund investment and recorded on the books as of the day of
purchase. In addition, at the end of each accounting period, an
FCU should determine the net asset value of a share in the trust
or mutual fund and adjust the investment to the lower of cost or
market.

Another issue has recently been brought to our attention
~concerning the involvement of trust and mutual funds in
repurchase transactions. As stated in the prospectus for the

Federated Short Intermediate Government Trust (Trust), the Trust
may engage in repurchase transactions with banks or brokers. The
Trust or its custodian will take possession of the obligations
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subject to repurchase transactions. Our regulatory requirement
for "investment-type" repurchase transactions (see 12 C.F.R.
§703.2(1)(1)) will be satisfied in most instances because of the
possession requirement of the Trust. If, however, the Trust is
involved in ~epurchase transactions with its own custodian, where
the custodian is the borrower (receives monies from the Trust for
its securities and agrees to repurchase the securities at a
specified price and time), in order to satisfy the requirement of
Section 703.2(1)(1), either the Trust itself must take possession
of the securities or a third party custodian (a custodian not
involved in the repurchase transaction) must hold the securities
under a written bailment for hire contract, or the Trust must be
recorded as the-owner of the securities through the Federal
Reserve Book Entry System.

We hope that we have been of assistance.

Sincerely,

STEVEN R. BISKER
Assistant General Counsel
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