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Mr. Daniel p. Bradley
Senior Vice President
DM Federal Credit Union
~.0. Box 15115
Tucson, AZ 85708

Dear Mr. Bradley:

This is in -esponse to your letter of May 8, 1985, wherein
you ask two questions involving the f~eld of membership for
Federal credit unions (FCU’s).

Your first que~ztion concerns whether or not an FCU may adopt
a policy of "once in the field, always in the field." As you
know, FCU~s may adopt the "oncea member, always a member" bylaw
(see Article Iif Section 5 of the Standard Federal Credit Union
Bylaws). This bylaw has been in effect since 1968 and has not
been changed. With this bylaw provision, an individual (or

~orporation) can retain membership in the FCU even though he/she
is no longer within the field of membership. However, the
individual member must have established membership while within
the field of ~ ’

m=moership. A policy or bylaw amendment of "once inthe field, always in the field" is not one that has been approved
by NCUA.

Your second question involves the immediate families bylaw
(Article XVIIi Section 2(a) of the Standard Federal Credit Union

~y±awS)inter--- ~and the new senior citizen/retiree policy as outlined in
~euive Ruling and Policy Statment 84-1 (IRPS 84-1). You

theorize that "if a credit union allows the family members of
eligible members to join, then it appears that membership would
be unlimited because virtually everyone is related to a senior
citizen.~ in order for the im~mediate families bylaw to apply to
a retiree!senior citizen or any other association, the
association name must appear before "immediate families" in
Section 5 of the FCU charter. This is usually the case. The
i.m~nediate families bylaw applies onl to
~efine’~ ~ ~-.      -               only     family members (however~, ~ ~-’~-rees/senior citi ~¯ zens who are members of aretiree/senior citizen association which is within the field of
membership of an FCU. Merely bei~.g a family member of a retiree
does not, in and of itself~ qualify one for membership, in the
FCU ....

!y members of those retirees/senior citizens
who~ n~ve~jolned such an association are eligible for membershipthe ~,uu e a though ~he retiree/senior citizen has not also
joined the FCU ~ ~ be!. W~     ieve th~s to be consistent with

~ ~:~:e~ ~’~ua policy ~nvolving family members of association

:..sraoer s,~_6), ifi\within~’ ;.an,. FCU’s~i~.sta hed~ ~field~. of%~membership;                  IZS - ~}          3. b.- S’t~6~



~,-mr’-r" UNION ADMINISTF1ATIONNATIONAL. ~,-,~,--
VVASHI~JGTON, O,C, 2045~

~e hope that we have been of assistance. If further
~uestions arise, please contact our Regional Office in Austin.

Sincerely,

STEVEN R. BISKER
Assistant General Counsel

cc: i%egional Director, Region V (Austin)
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