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Dear Mr. Abernathy:

This is in response to your letter of August 28, 1986, concerning
the filling of a corporate Federal credit union board of
directors’ position "vacated" when a member credit union’s
designated representative leaves (for any reason) his/her         ~
position with the corporate Federal credit union prior to the    .~
expiration of the term on the board.

As you noted, Section 704.4 of the NCUA Rules and Regulations (12
C.F.R Section 704.4) addresses the issue raised in your letter.
It states as follows:

"An organizational member (i.e., a member
other than a natural person) of a
corporate FCU may appoint one of its
members or officials as a representative
to the corporate credit union. The
representative shall be empowered to
attend meetings, to vote and to stand for
election on behalf of the member. No
individual may serve as the
representative oi more than one
organizational memberin the same
corporate FCU."

As background, the NCUA Board adopted an Interpretive Ruling and
Policy Statement in 1980 (IRPS 80-3) which set out questions and
answers concerning corporate Federal credit unions. IRPS 80-3
was repealed in December 1984 with the finalization of an amended
Part 704 of the NCUA Rules and Regulations. Although the IRPS
was repealed because it was determined to no longer be necessary,
the positions expressed in it continue to serve as useful points
of reference.
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Conceptually, the question presented in your letter is as
follows: Who is really elected to the corporate board of
directors, the organizational member (i.e., the credit union) or
the individual representing the organizational member?

Once this question is answered, the answer to the question of how
the board position is filled follows naturally. It is our
opinion that the initia~ question can be answered in one of two
ways depending upon theindividual circumstances and intent of
the corporate FCU and its members.

The first possible answer is that the organizational member is
elected to the board, rather than the individual representing the
organizational member. We would expect that the factors
surrounding such an election would show, for example, that the
ballot contained the names of the credit union members along with
their designated representatives, and that the membeE credit
unions cast their votes based primarily on the credentials of the
credit unions and not their representatives. Section 704.4
easily lends itself to this interpretation. Under these
circumstances, if the representative can no longer serve, for
whatever reason, the organizational member would have the
authority to appoint another designate to serve as its new
representative on the board. We would not consider this to be a
vacancy on the board. A vacancy would only occur if the
organizational member resigned its position or dropped out of the
corporate FCU. (The corporate’s board would fill the vacancy
pursuant to its bylaws. See Article VI, Section 3 of the
Corporate FCU Bylaws.)

The second possible answer is that the designated representative,
as the embodiment of the organizational member, is elected to the
board. We would expect that the factors surrounding this
election would show, for example, that the representative was
elected based on his/her own qualifications, and that the name of
the organizational member either did not appear on the ballot or
was used only for purpose~ of identification. This conclusion is
supported by question and answer (e) of IRPS 80-3 (attached). If
the electe~ representative is truly the recipient of the votes
(as the embodiment of the organizational member), and he/she
leaves the board before the end of the term, a vacancy is
created. The vacancy can be filled pursuant to Article VI,
Section 3 of the Corporate FCU Bylaws. (You will note that
answer (e) refers to the Standard FCU Bylaws. This is due to the
fact that IRPS 80-3 was issued prior to the drafting of the
Corporate FCU Bylaws.)
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It is our opinion that either of the above procedures is
supported by Part 704 of the Rules and Regulations. So that
problems of interpretation do not arise, we suggest that a
corporate FCU resolve with its members, prior to the annual
meeting and election, the approach to be followed. That approach
should then be formally adopted by the corporate FCU’s board as
its policy. We would a~so suggest that the boaEd adopt
procedures to be followed regarding attempts to change the policy
in order to avoid annual revisions.

I hope that we have been of assistance. Please let me know if
you have any additional questions or problems.

Sincerely,

STEVEN R. BISKER
Assistant General Counsel
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NATIONAL CREDIT UNION
ADMINISTRATION

12 cFR Part 704

[IRPS No.

Corporate Central Federal Credit
Union; InteqxetaUve Ruling and Policy
Statement

Febn~ 28. lg~O.
AUSJ~. National Cred/t Urdon . ~
Admin/stration.

Interpretive ru~in8 and polio
statement.

suu,~’c. 12 CFR Part 704 permits
member credit unions of corporate
central Federal Credit Unions to appoint
representeU,:,es to attend meetin8s, vote
and stand for election on behalf of the ¯
credit union. This 8tetement sets forth-~-
the Nat/onal Credit Union       "

r~quh’ements for a~d operation~ " -.
aspects of member credit tmion
representation in the operation of
Corporate Central Federal Credfl
Unions. This etatement c/stifles (11o
relationship between the member credit
union and its appointed reprenntativs
and explains that the corporat~ central
may establish requirements resarcLtn~
notification by the member credit
of the identity of its representet~ve. This
statement desr.~bee the eHect of
withdrawal by ¯ member credlt ~mion of
its designaUon of a representaUve and
amplifies on the reqnirement for audits
by licensed auditon.
EFFECTIVE DA’I~ Ma1’ch 7. 1980.
AC~oResS: ~stionaJ Credit
A~.n~strat~on. 1.T76 G St~’eet.
Washington, D.C. 204~.
FOR FURTHLq INFORMA’rlON ~ON’rA~I’:

~ke Fischer. Chief Accom~t~nt. Office
of Exa=~a~ion and Instance at the
aboye address. Telephone (202) 337--

SUPP~EMENTAIqY INIrORMATIOI¢ On

October 10, 1979, the Asency published
a final rule Sovernin~ the operations
and requLrements for corporate central.
Federal credit unions where such

" operations and requirements dLffer from
those of natural person cred/t umons.
Since the publication of the finel rule
several questions have been raised with
respect to member c~ed/t union
representation in the af~aira of the
co.orate central Federal cred/t union.
These questions wer~ not raised din-in8~"
the formal comment period and h~ve
sufficient bro~d appl~cst~o~ to require
clari~cat~oa at th/s timo.
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urn¯ the individual’s personalrepresentatives to attend masting, vote.
l~erp~mtat/on (IRP~ No. ~ and stand for election, qujt~flcations and’fitness to rape¯sent

Tlzis interpretive ~ ij.pn_sent~td ks ~iono/~: The mission of a corporate
question and answer forma~, these central Federal credit ~.union is to se~v. e
questions, of 8m~ra/applicabfl/ty, credi~ unions. OriKinaJ!y no corporate
which have been raised since the entit~ was permitted to stand for
tssuanca of the ~ rule.on corpo .rat.e_
central Yedm’al credit uranus are st¯~en.
followed by the A~ency position and the
ration¯is for the position taken.

a. (~r~’o~." Must the representative
appointed by ¯ member credit union be
a member of the appointinS re’edit
uuionrA~ncy Pt~ition." Yes. the design¯ted
repres~ntetive must be ¯ member of the

election. However. other non-credit
union corpm’ate entities and theb:
offSci~ were included in corporate
Federal credit unious in order to provide.
some natural person members to serve
8s offScisls. These entities have had and
wil/continue to have an opportunity to

theLr views. It is equal/y imports~t for
the members (voters) of the corporate
central credit union to be aware that ¯
particular candidate is in fact the
destsnated representative for a siven

¯ member c~iit union. Th/s wtl/alert the

union to tho fact that the c~didate w~l
¯ be influenced by the offSciais of the
credit union heine r~presented. It t¯ also

¯ apparent that the names of the       "

be involved in the man88ement of the idasi~nated re~’esentett~es must be
corporate central throu~ those offSdalslalowu by tho corporate central crm:Lit
in thei~ capacity of nature/person    ..union prim’ to any mesth~ in order to

¯ ppointin~ credit radon.
~fioaale." The representative

appointed by ¯ member c~dit union to
attend meeting, vote. and stand for
election on bahai/of the member credit
union must be capable of representinS
the best intm’ests of the credit union- It
is eseent~al that the repreesnte~ve have
¯ bend with the credit unian bean8
represented and be free of actual or
potential coni]/cte of interest which
could cause such representative to act
conu’ary to the interests of the credit
union beins represented. The A~ancy
believes that ¯ member of the credit
union bein~ represented would be li~ely
to have a commonality of interests with
that credit union.

b. Quean’on: Can an individual be
appointed as the representative of more
than one credit union?

Agency Posit’on." No, an individual
cannot serve as the designated
representative of more than one credit

~o~aT&" A~aln the designated
representative must be h-e¯ of actual or
potential convicts of interest wkich
could cause such representative to 8ca
cont~sry to the interests of the credit
union bein~ represented. Permit~ an.
individual to represent more than one
credit union could result in such
convicts. Further, ff an individual were "
to be design¯ted es representative by "
more than one credit union, that
individual could amass suHIcfentvotee
to sinS/y effect the outcome of policy
decisions of ¯ corporate central credit ..
union. The prevention of such undue ¯
i.~luence is one of’ the primary re¯sons
for the prohibition against voti~ by ,
proxy contained in Section t~0 of the
Federal Credit Union Act and Section 4
of Article VI of the Federal Credit Union
Bylaws.        "

c. (2ue~t~on: May non-natural person
members other than member credit
unions appointrepresentatives to attend
meet!ngs, vote, and stand for election.

Asency Position: No, non-natural
person members other than member .-
credit unions may not appoint

memhar~ Part 704 provides on/y fro..
member credit un/one, which typically
comprise the bulk of the membership, to-
now also be involved in the
manasemant of the corporate credit ¯
union by appointin~ representatives to
attond meeting, vote. and stand
election. Other members which at~ not
natural persons rosy vote throush
agnnt deeisnated in writinS for that

~0 of the Federal Credit Union Act and
Section 4. Artic/e VI of the Federal
Credit Union Bylaw.. ,~nts de, isnatsd
by members which are not natural     .
persons (other than member credit
unions) may not stand for election
place of that non-natural person "
member. Further. such
person members are not elisible to serve
in any elective or appointive capacity ks
the corporate cent~a| c~dit union.

d. (~es~’o~.’ May ¯ corporate central ¯
Fader¯/credit union estabi/sh ¯
requirements and/or procedures to
insure timely appointment of
representatives by its member credit.
unions?           ¯

Agency Posi~on: Yes, the board of
directors of the corporate central credit
union may, by resulution, eetabtish time ¯
frames and~methods by which member.
credit unions wil/hotly the corporate
central credit union of the nsmes of the
desisnated representat:[ves. It is
anticipsted that the notification
requirements, so established, will call
for written notification within a     .
reasonable period of time: which tim’d is
suff~c|ently in advanca of the annual
meet.ins so that the designated
representat~ives may be considered
during the n~n~atin~ process. It is also
anticipated that. on any ballot.
designated representatives will be so
ident~ed and the name of the
designating credit u~ion will be shown "
with equal prominence. . .¯

,qot/onale: The preamble to the f~na~
resu/atio~ recognized the.fact that
knowing the name of the design¯ted "
representative ks advance would permit
members of the corporate central to

control the votin~ pmcees Le.. to ensure
that only eitMble voters cast ballots. The
cm.pm.atm central Crsd/t unfon must
know. not mdy which ind/vidnab have
been appointmi repres~tat/ves of
member cred/t unions, but also which

credit un/on’s revokinj its dmtsnation of
an ind/vtdual as its representet/~s?
What is the effm:t of arepreesntativ¯’s
tenninatine membenhip ks the - ’
design¯fine credit union?     ’

terminates membership ks the

appointin8 credit union revokes an
individual’s dasi~nation ¯s t
representative than any posit/on held by
that represent¯alva must be declared
vacant. Such vacancies will be filled in
accordance with Section $ of Article VH
of the Federal Credit Union Bylaws.

~io~aTe: The board of directors of a
member credit union is free. at any time.
to revoke its deal¯nation of one      .
individual and appoint a new
representative. Generally. such action
by the member credit union would not
sign~Icantly impact upon the corporate
cent~l credit union. However. in those
cases where the desi~ated     " ¯
representative ha¯ been elected to the
board of directors or elected or ~
appointed to a committee of the
corporat6 central credit union, the
voters (or the appointin8 o~cial) were.,
at least in part. swayed by the
qualifications of the IndividusL To
permit the board of directors of a
member credit union to substitute
anothe~ individual in the place of ¯
representative who has been elected to
an of~ce, defeats the p~se of an
elect/on. To permit the board of
directors of a member c~dit un/on to



substitu;e another i~llvklual in.dis ¯ ¯meet th~ sud/i requiremenis of secti,,,,
place of eel.resent¯t/re who has d~be~mof 115 o[ the Federal Credit Union Act sad .
appoiutedtoan.oflfcs,~tssusurpatiou . Se~t,onsTOL~andTO4.4ofthsHCUAltu~andl~tstiou. ~’, ... -,. ¯ "’

t~e oflldals of th~ �orporst~ cantrel . ¯ Committee Manual [or Fechnl CrecLtt.

vacant any position occupied b~ ¯ ¯
representative of ¯ membe~ credit unlms -
whm that representative ran no louse’. :

. ser~e. This/s n~cessary wheth~.the
inability to serve is du~ to the action of
the representative o~ the appointing " ¯ ¯

Unions ds~s’ibes steps end procedures
¯ fo~ the pedm’man~ of audits of Fede~’al .
credit unions. These steps ~d .....
in~x:edureJ ~ desisned~o ensure that
appropflato checks end teemOf ..........
transa~ons would be preformed, and
adequate coaflrmations made to,. . :.’

c~edit usdoa, Section $ of Article VII of detm’mlm the reliability and accuracy of
tbeTedm’al Credit Union Bylaws pla .�.asthe accountin8 records of Fedm~ credit
the authority fo~ ~ vacancies on t~ unions. This manual covets tim types of
board and the committees with .t~ acttvitim whk:h existed in Federal credit
beard of dL-ectore of the credit union (in
this cea the torpor¯to centr~ credit
union board of directors).

f. Quest~bn." May any individual who
is licensed to practice u an auditor
perfo~n audits of ¯ corporam cents/
credit

A~ency Po~’t~o,.. The fact that s
pet-son is licensed to practice as an
audito~ does not i~ and of itsel/ensure
competency in the field of auditing. The
corporate centre1 mast satisf~ ltsal/.,that
the individual[s] 8elected as auditor(s)
possess the requisite knowledae and -
skill~ to pedorm audits of

RoUonale: Because of the complext’t~
of corporate central operations. ¯ hlah
level of technical expertise is required
on the part of the auditor. As pointed
out in the preamble to the final rule the
Aaency intended to rely on the llconsin8
processe~ of the various atate~ and
temtodes "to ensure that the licensee
possesses the requisite knowledae and
skills to perform audits’. It has come to
the attention of the Aaency*.hat certain
states license persona to practice
auditors without any competency
requirements. In salectin8 auditors
corporato central credit unions should
assure themselves that the auditors are
knowledaeable and skilled in.
performtn8 audits of financial .
institutions. To select 88 an auditor an
individual who does n~t have the
requisit8 knowledae and skills to .
perform audits of fir~nclai institutions
could be deemed an un, afe and unsound
pracUc&          -

8- Question: Aze eudiis performed in
accordance with seneraUy accepted
audit,.n8 at, andards (GAAS) 8ccepteble
for corporate ceat~al ~’edit unions, or
must all audits be performed in
accordance with the requirements ~f the
Superyisory Committee Manual for
Federal Credit U~ons?.

Agency Posit.ion: Audits o[ corporate
central Federal c~’edit unions performed.
by qualified auditors in cor-pllan~ with
GAAS are considered acceptable to

unions at the time Public Law ~.
bectme law (Auaut 22. lg74. 88 Seat.
73g.). Corporate contrel federal credit
unions azs now eneaaed tna number of.
complox activities wldch are not. .
covered in the present manual These .
complex activities havu extsted in other

have beau reviewed by auditors asia8
8onerelty acceptod auditiz~ standm’de


