
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

Washington, D.C. 20456

December 24, 1986

Ol~fice of General. Counsel

Elton A. Burky, Esq.
P.O. Box 549
27 Main Street
Pittsfield, Maine 04967

Dear Mr. Burky:

This is in response to your letter of October 22, 1986,
inquiring as to whether each time a Federal credit union (FCU)
advances money to a borrower pursuant to an open-end loan
agreement, the FCU must inform the borrower that he has a right
to rescind the loan agreement.

Your letter states that the FCU you represent handles many
consumer real estate loan transactions on an open-end basis. We
have interpreted this statement to mean that the FCU loans money
to consumers and that, pursuant to the loan agreement, the FCU
retains or acquires a security interest in the consumer’s
principal dwelling. Under these circumstances, the Truth in
Lending Act, which is part of the Consumer Credit Protection Act,
15 U.S.C. §1601 et_ se_~., and Regulation Z, 12 C.F.R. §226.1 et
seq., control the consumer’s right to rescind.

Generally, in the case of a consumer credit transaction in
which a security interest is retained or acquired by the creditor
in any property which is used as the principal dwelling of the
consumer, the consumer has the right to rescind the transaction
in the manner set forth in 15 U.S.C. §1635(a). See also, 12
C.F.R. §226.15(a) (I) (i). The term consumer, when used in
reference to a credit transaction, characterizes the transaction
as one in which the borrower is a natural person and the credit
extended is primarily for personal, family, or household
purposes. 15 U.S.C. §1602(h). The consumer does not have a
right to rescind advances under a preexisting open-end credit
plan if a security interest has aready been retained or acquired
by the creditor and such advances are in accordance with a
previously established credit limit for such plan, 15 U.S.C.
~1635(e) (i) (D), 12 C.F.R. §226.15(a) (i) (ii), nor does the
consumer have the right to rescind a residentia! mortgage
transaction. An open-end credit plan is defined in 15 U.S.C.
~!602(i) as one in which the creditor expects repeated
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transactions, ~which prescribes the terms of such transactions,
and provides for a finance charge. A residential mortgage
transaction is defined in 15 U.S.C. §1602(w) as a credit
transaction in which a security interest is created against the
consumer’s dwelling to finance the acquisition or initial
construction of such dwelling.

In your letter you state that when the FCU and consumer
initially enter into the credit transaction, the consumer is
informed that he has a right to rescind. You were concerned that
the FCU should also be providing the consumer with supplemental
notices of rescission when money is advanced to him under an
open-end credit plan. If the open-end credit plans of the FCU
fall within the provisions of the Truth in Lending Act and
Regulation Z as cited above, supplemental notices would not be
required as the right to rescind would only exist when the
parties initially entered into the open-end credit plan. The
consumer would not have a right to rescind when advances were
made to him under the plan. If a residential mortgage
transaction is involved, no right to rescind would exist.

We hope that this has been of assistance to you.

Sincerely,

STEVEN R. BISKER
Assistant General Counsel
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