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This is in response to your memorandum concerning the above noted
subject. This is the issue as we view it. If a CUSO (organized
as a corporation) whose assets are comprised entirely of fixed
assets that the two participating credit unions lease back from
the CUSO, are investments in and loans to the CUSO risk or
nonrisk assets for reserve purposes?

We believe that this issue can be addressed from both an
accounting and a legal standpoint. For that reason, we have
discussed the issue with the Office Examination and Insurance.
The requester approaches the issue from an accounting
standpoint. He states that the reserve transfer should be made

after consolidation of financial statements. He reasons that,

once the FCU's and CUSO's financial statements are consolidated
(required by GAAP and Section 701.27(d) (7) of the NCUA Rules and
Regulations), the CUSO's assets appear on the FCU's financial
statements as property and equipment rather than investments in
and loans to a CUSO. Since furniture, equipment, land, and
buildings are excluded from risk assets for purposes of reserves
(see Sections 700.1(3j) (11) and (12) of the NCUA Rules and
Regulations), these assets should be excluded from the reserve
transfer. It is the position of the Office of Examination and
Insurance that the reserve transfer should be made before
consolidation.

Investments in and loans to a CUSO are not exempted from risk
assets pursuant to Section 700.1(j). Therefore, investments in
and loans to a CUSO would be treated as risk assets regardless of
how the funds are utilized. E&I has informed us that GAAP does
not specifically address the issue of whether a reserve transfer
should be made before or after consolidation of financial
statements. E&I takes the position that the reserve transfer
should be made before consolidation for safety and soundness
reasons. Although, in the particular situation presented, the
FCU's and CUSO may be in good financial condition and a reserve
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transfer after consolidation may not cause any safety and
soundness concerns, E&I does not want to adopt a policy allowing
for a reserve transfer after consolidation. A reserve transfer
on fewer assets (after consolidation) could cause safety and
soundness problems in other credit unions.

From a legal standpoint, it is the opinion of this Office that
Sections 700.1(3) (11) and (12) (exempting furniture, equipment,
land, and buildings from risk assets) do not apply to FCU
investment in and loans to CUSO's that purchase land, buildings,
furniture, and equipment and lease them to the FCU's. While it
is the case that such loans and investments are defined as "fixed
assets" for purposes of the limitation on investment in fixed
assets (see Section 701.36 of NCUA Regulations), it is our
opinion that such characterization does not carry over to Section
700.1(j). It cannot be said that a direct investment in land, a
building, equipment, etc., is the same as investment in a
corporation that owns such assets., The two are not perfect
substitutes and, in our opinion, present potentially different
elements of risk. We therefore opine that the appropriate
interpretation of Section 700.1(j) is one in which only those
assets specifically excluded from the definition of risk assets
need not be reserved against. Since we do not directly regulate
CUSO's, we do not believe it to be prudent, as a matter of
policy, to exclude from reserve requirements investments in
and/or loans to CUSO's even though the CUSO assets are comprised
entirely of fixed assets used by the FCU's.

Please contact Karen Fulton of the Office of Examination &
Insurance or Hattie Ulan of this Office if further questions
arise. '
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