
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
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Stephen J. Edwards, Esq.
Epstein, Epstein & Bosek
P.O. Box 705
Springfield, NJ 07081

June ii, 1987

Dear Mr. Edwards:

This is in response to your letter of March 9 concerning loan
participation agreements and Section 701.22 of the NCUA Rules and
Regulations, 12 C.F.R. ~701.22.

You pose the following question in your letter: "Can a Credit
Union agree to participate in future loans to be made by an
originating credit union?" As explained below, it is our opinion
that a Federal credit union ("FCU") can agree to participate in
future loans to be made by an originating credit union and
remain in compliance with Section 701.22 of the NCUA Regulations.

Section 701.22(a) (i) defines "participation loan" as "a loan made
in participation with one or more eligible organizations, where
the written commitment to participate in the loan precedes final
disbursement" (emphasis added). "Eligible organizations" is
defined in Section 701.22(a) to mean "a credit union, credit
union organization, or financial organization." Section
701.22(d) places certain additional limitations on a
participating FCO that is not the originating lender,among which
is the requirement that it participate in participation loans
only if made to its own members or members of another
participating credit union. See Section 701.22(d) (2).

You note that Section 701.22(b) (2) requires that prior to
disbursement of the loan proceeds, a written participation
agreement identifying the participating loans must be executed.
This is consistent with the definition of participation loan
noted above. Section 701.22(d) (3) requires that participating
FCU’s retain a schedule of the loans covered by the agreement.
An FCU would be in compliance with the requirements of Section
701.22 even though it entered into a general agreement to
participate in future loans, provided that, before it disburses
funds, it has a schedule specifically identifying the loans for
which the funds are being disbursed.
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You asked whether ~ection 701.22 requires that the originating
c~edit union package a group of loans and then sell a
participation interest in them. The preamble to proposed Section
701.22 stated that:

"the participation regulation applies where a
third party funnels funds into a credit union
with the intent of actually participating in
makin@ the loan .... The participation
regulation does not apply where an
organization merely arranges to purchase loans
subsequently originated by the credit
union." (See 46 Fed. Reg. 31661, June 17,
1981.)

If the credit unions involved purchase future loans and do not
transfer funds until after the loans are made and proceeds are
disbursed, the credit union is purchasing a loan rather than
participating in it and Section 701.23 of the NCUA Regulations
(Purchase, Sale and Pledge of Eligible Obligations) would apply
rather than Section 701.22.

The program described in your letter implies that the credit
union will pay its percentage after the loan is made. If this is
the case, the credit union would be purchasing a portion of a
loan rather than participating in it. Section 701.23 rather than
Section 701.22 of the NCUA Regulations would apply.

I hope that we have been of assistance.
have further questions.

Please contact us if you

Sincerely,

STEVEN R. BISKER
Assistant General Counsel
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