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June 26, 1987

Office of Gencral Counsel

Mr. John C. Engel

Wisconsin Credit Union League
10025 W. Greenfield Avenue
West Allis, Wisconsin 53214

Dear Mr. Engel:

This is in response to your letter of March 27, 1987, which
requested clarification on several issues relating to Part 760 of
the NCUA Rules and Regulations, 12 C.F.R. Part 760, which governs
flood insurance.

We should point out that Part 760 of the NCUA Rules and
Regulations, which implements the Flood Disaster Protection Act
of 1973, applies to all federally-insured credit unions. Your
questions and our responses are set forth below.

1. "First, when the (federally-insured) credit union is
lending to two or more co-borrowers in a flood hazard area, must
the required notices be given to and acknowledged by each co-
borrower, or just one?"

Legal counsel for the Federal Emergency Management Agency, the
agency which administers the National Flood Insurance Program
(NFIP), has taken the position that if a party signs the mortgage
or deed, they should be given the notice required by 42 U.S.C.
Sections 4104a and 4106(b). Sections 760.4(a) and 760.4(b) of
the NCUA Rules and Regulations implement these two provisions.

Section 760.4(a) of the NCUA Rules and Regulations provides that
if a federally-insured credit union determines that the improved
real property or mobile home that will secure a loan is or will
be located in a special flood hazard area, it must give the
borrower written notice of that fact before a mortgage or any
other security agreement is signed. The notice does not have to
be given if the seller or lessor of the property states in
writing that he has already given notice to the borrower and the
borrower acknowledges such notice.

Section 760.4(b) provides that a federally-insured credit union
must give the borrower written notice stating whether Federal

trn Wl TE C L Flood 1, stvianca



‘e

Mr. John C. Engel
Page 2

disaster relief assistance will be available if the property is
damaged by flooding in a federally-declared disaster. Federal
disaster relief assistance is available if the property is
located in a community participating in the NFIP,

2, "Is flood insurance required when the improved real
estate is located in a special flood hazard area which is not an
NFIP participating community? Also, the Flood Disaster
Protection Act of 1973 seems to require the NCUA to prohibit real
estate loans in flood hazard areas which are not participating in
the NFIP. 42 U.S.C. §4106(b)."

The answer to this question is dependent upon whether the
federally-insured credit union is making a conventional loan or a
loan that is to be insured, guaranteed, or granted by an agency
of the Federal government (e.g., VA, FHA, SBA). A federally-
insured credit union does not have to require flood insurance as
a condition of any conventional loan (whether new, increased,
extended, or renewed) if the community in which the improved real
estate (or mobile home) is located does not participate in the
NFIP. 1If the property in question is located in a special flood
hazard area as shown on a Flood Hazard Boundary Map (FHBM) or a
Flood Insurance Rate Map (FIRM) and the community in which the
property is located participates in the NFIP, flood insurance is
required as a condition of any conventional loan.

A federally-insured credit union may not make a loan for
acquisition or construction of improved real estate or a mobile
home, whether secured by the property in question or not, if the
improved real estate or mobile home is located in a special flood
hazard area as shown on the FHBM or FIRM, the loan is to be
insured, guaranteed, or granted by an agency of the Federal
government, and the community where the property is located has
been identified as having special flood hazard areas for one year
or more, and is not participating in the NFIP (i.e., it has
elected not to participate, or it has withdrawn from the program,
or it has been suspended from the program). See, 42 U.S.C.
Section 4106 (a). '

Section 4106 (b) of the Federal Disaster Protection Act as
originally enacted would have prohibited federally-insured credit
unions from making, increasing, extending, or renewing any loan
(conventional and federally-insured, guaranteed or granted by an
agency of the Federal government) secured by improved real estate
or a mobile home after July 1, 1975, with limited exceptions, in
an area identified as having special flood hazards, if the
community in which the property was located was not participating
in the NFIP. This provision was amended in 1977. The provision
now requires a federally-insured credit union to notify the
purchaser or lessee of whether, in the event of a flood, Federal
disaster relief assistance will be available. The provision no
longer prohibits federally-insured credit unions from making
certain types of loans.
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4. "Does the personal property insurance requirement of
Reg. 760.3(c) include personal property other than that for which
NFIP flood insurance coverage is available?'.

Section 760.3 provides that, where flood insurance is required,
the flood insurance must cover the building or the mobile home as
well as any personal property securing the loan. This provision
implements 42 U.S.C. §4012a(b) of the Flood Disaster Protection
Act. Under §4102a(b), flood insurance on personal property
securing the loan is only required if it is the type of personal
property insurable under the NFIP.

We trust this has been of assistance.

Sincerely,

P

STEVEN R. BISKER
Assistant General Counsel
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