
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
Washington, D.C. 20456

March 30, 1988

Office of Genera/Counsel

Lance D. Becker, Esq.
Assistant Counsel
Bankers Systems Brokerage Services, Inc.
P.O. Box 283
St. Cloud, MN 56302-0283

Re : Federal Credit Union Receiving
Commissions or Fees for Assisting
Outside Brokerage Firm (Your Letter
of February 2, 1988)

Dear Mr. Becker :

A Federal credit union ("FCU") may establish a-
relationship with a securities brokerage firm in order
to offer the firm’s securities brokerage services to FCU
members. You ask: (a) whether an FCU may recover costs
associated with offering these services by sharing in
commissions up to the point of cost recovery; and (b)
whether an initiation fee charged by the broker to cover
access to a toll-free number, administration materials,
and training are reimbursable. An FCU may recover costs
of offering outside vendor products, including the
initiation fees you described, by any mechanism -- flat
fee or commission -- so long as the amount is justified
using standard accounting procedures. The parties may
also sidestep this problem by establishing a credit
union service organization to provide brokerage service
to an FCU’s members.

Section 721.2(b)(2) of NCUA’s Rules and Regulations
[12 C.F.R. 721.2(b)(2)] limits reimbursement that an FCU
may receive from a securities- firm to an amount not
exceeding the FCU’s "cost amount." Section 721.2(a)(2)
defines "cost amount" as:
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the total of the direct and indirect
costs to the Federal credit union of any
administrative functions performed on
behalf of the vendor.- The Federal credit
union must be able to justify this amount
using standard accounting procedures.

Initiation fees to cover costs of access to a toll-free
number and of providing administration and training
materials fa.ll under indirect costs associated with
offering the securities products to the FCU’s members.
FCU law does not prohibit the reimbursements’ being
called commissions if the parties so choose.

As an alternative to providing the brokerage services
directly, an FCU may offer securities brokerage services
to its members through a credit union service organiza-
tion ("CUSO"). The CUSO may be owned in whole or in
part by the FCU. There is no limitation on the CUSO’s
profit from offering permitted services to FCU members.
Under Section 701.27 of NCUA’s Rules and Regulations¯
[12 C.F.R. 701.27], a CUSO may contract with a
securities brokerage firm to offer brokerage services to
an F~U’s members.

Si~rely,

TIMOTRq P. McCOLLUM
Assistant General Counsel
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