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" NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
W ashington, D.C. 20456

July 20, 1988

Office of General Counsel

Steven R. Bisker,Esq.
Haden & Bisker, P.C.
450 Maple Avenue, East
Suites 202-203

Vienna, VA 22180

Re: Share Insurance for Irrevocable Trust Accounts

Dear Steve:

1 apologize for the delay in providing you with a written
response to your question on share insurance coverage for
irrevocable trust accounts. As you know, I also asked the
Office of Examination and Insurance to review your question.
Both Offices agree that, based on the facts you presented,
total insurance would be limited to $100,000 as explained
below.

You presented the following fact situation and question:

Settlor X, a member of an FCU, establishes 5
separate irrevocable trusts, each for a different
nonmember beneficiary. Each trust establishes a
$100,000 account at the FCU. 1Is each account
separately insured for a total of $500,000 on all
the accounts or are they aggregated and insured for
a total of only $100,000 ?

For insurance purposes, these five accounts would be treated
the same as one irrevocable trust account established by
Member X for 5 nonmember beneficiaries. Since NCUA does not
insure nonmember accounts, except when authorized under the
Act, the beneficiaries' interests are not insured. Instead,
because the settlor is a member, the account will be insured
as to the settlor for $100,000 separate from his other
accounts.

Section 745.9-1 of NCUA's Rules provides that the trust
interests of a beneficiary in an account will be separately
insured from other accounts of the settlor, trustee, or
beneficiary. But this section does not specifically address
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insurance in terms of membership, a crucial issue in
determining insurance coverage. (NCUA insures member
accounts. 12 U.S.C. §1781,) It is therefore necessary to
look to other provisions in Part 745 for guidance in this
area.

Section 745.0 - Scope - provides as follows:

For purposes of applying the rules in this Part, it
is presumed that the owner of funds in an account
is an insured credit union member or otherwise
eligible to maintain an insured account in a credit
union. These rules do not extend insurance
coverage to persons not entitled to maintain an
insured account .... Where there are multiple
owners of a single account, generally only that
part which is allocable to the member(s) is
insured. (Emphasis added.)

The above principles are also stated in the opening
paragraphs of the Appendix to Part 745.

Generally, in the case of irrevocable trust accounts, we look
to the interest of the beneficiary to determine insurance
coverage. (See subpart G of the Appendix.) However, where
the beneficiary is not a member, and therefore not entitled
to insurance, the settlor must be a member. The account is
then insured as to the settlor, i.e., for the benefit of the
settlor as a member, up to the maximum of $100,000. This
insurance will be separate from the insurance provided on the
settlor's other types of accounts. I use the phrase "for the
benefit of the settlor as a member" because, in an
irrevocable trust situation, the settlor is no longer the
owner of the funds. 1Insurance is being provided on the
account solely as a benefit to the member although it would
be payable to the trust.

As can be seen from a review of the other provisions in Part
745, the use of multiple accounts, where the member's rights
and interests in the accounts are the same, does not extend
insurance coverage unless there is a specific exception.
Multiple accounts held in the same right and capacity are
treated as one account and insured in the aggregate to
$100,000. There is no specific exception for the 5 accounts
you have posed.
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1 hope the above clarifies our position on this issue.
Again, I apologize for the delay.

Sincerely,

Qe
“ JAMES J. ENGEL
’DepuBy General Counsel
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