
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

Washington. D.C. 20456

September 30, 1988

O~ce of General Counsel

Ms. Becky Horner
Corporate Funds Manager
Independent Federal Credit Union
P.O. Box 629
Anderson, Indiana 46015

Re : Permissibility of Federal Credit Union
Investment in Bank Deposit Notes (Your
July 13, 1988, Letter)

Dear Ms. Horner:

An FCU may invest in bank deposit notes issued: (I) by national
banks; (2) by state banks, trust companies, and mutual savings
banks operating in accordance with the laws of the state in which
the FCU does business; and (3) by banks or institutions the
accounts of which are insured by the Federal Deposit Insurance
Corporation.

Background
You have asked whether an FCU may invest in medium term bank de-
posit notes. The material you submitted with your letter indi-
cates that the notes will be FDIC insured up to $100,000, and
that the only structural difference between a certificate of de-
posit and a deposit note is the interest payment schedule. The
deposit notes will be classified on the bank’s balance sheet as a
deposit.

Analy s i s

Section 107(8) of the FCU Act [12 U.S.C. 1757(8)] authorizes an
FCU to :

make deposits in national banks and
in State banks, trust companies,
and mutual savings banks operating
in accordance with the laws of the
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State in which the Federal credit
union does business, or in banks or
institutions the accounts of which
are insured by the Federal Deposit
Insurance Corporation or the Fed-
eral Savings and Loan Insurance
Corporation ....

Inasmuch as the deposit notes are called and recorded by the
issuing bank as deposits (presumably with the permission of the
FDIC), and the issuing bank is FDIC insured, they are a
permissible investment f®r an FCU pursuant to the Section 107(8)
deposit authority.

~ .~e ly,

TIMOTH~_I~. McCOLLUM
Assistant General Counsel
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