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Pledging Credit Union Assets to Secure a Line
of Credit (Your August ii, 1988, Letter)

Dear Mr. Glenn:

You requested our opinion concerning a corporate Federal
credit union’s ("FCU’s") requiring a member FCU to pledge all
its assets to secure a relatively small line of credit. FCU
law does not prohibit such a requirement; it is a matter each
FCU must negotiate with the corporate FCU or any other
creditor. We are not aware of any state law which would
prohibit it, either, but that would have to be confirmed by
an attorney with expertise in the relevant state laws.

FACTS

Your FCU is a member of Southeast Corporate FCU. Southeast
Corporate sent you a Uniform Commercial Code Filing Statement
(Form UCC-I) requesting that your FCU pledge all its assets
to secure a relativity small line of credit.

RELEVANT STATUTES

Section 107 of the Federal Credit Union Act [12 U.S.C. §1757]
provides:

A Federal credit union . . . shall have
power--
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(9) to borrow in accordance with such rules
and regulations as may be prescribed by the
[NCUA] Board, from any source, in an
aggregate amount not exceeding, except as
authorized by the Board in carrying out the
provisions of title III, 50 per centum of
its paid-in and unimpaired capital and
surplus ....

Section 701.23(d) of the NCUA Rules and Regulations
[12 C.F.R. $701.23(d)] provides:

(I) A Federal credit union may pledge, in
whole or in part, to any source, eligible
obligations of its members, eligible
obligations purchased in accordance with
subsection (b)(ii), student loans purchased
in accordance with subsection (b)(1)(iii),
and real estate loans purchased in
accordance with subsection (b)(1)(iv),
within the limitations of the board of
directors’ written pledge policies,
provided:

(i) The board of directors or
investment committee approves the pledge;

(ii) Copies of the original loan
documents are retained; and

(iii) A written agreement covering the
pledging arrangement is retained in the
office of the credit union that pledges the
eligible obligations.

(2) The pledge agreement shall identify the
eligible obligations covered by the
agreement.
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ANALYSIS

Section 107(9) of the FCU Act permits your credit union to
borrow from Southeast Corporate FCU in an aggregate amount up
to 50% of your paid-in and unimpaired capital and surplus.
Section 701.23 governs the pledging of your FCU’s "eligible
obligations," which is defined as "a loan or a group of
loans." Under that provision, for your FCU to include your
eligible obligations in the pledge, you must: (i) have the
FCU board or investment committee approve the pledge, within
the limitations of the board of directors’ written pledge
policies; (2) retain copies of the original loan documents;
(3) retain in your FCU a written agreement covering the
pledging arrangement; and (4) identify the eligible
obligations covered by the agreement. There is no limitation
in FCU law on a third party’s requiring your FCU to pledge
all your eligible obligations and other assets to secure a
relatively small line of credit; that matter has been left to
negotiation between the parties. Whether applicable state
law would prohibit such a pledge would have to be addressed
by an attorney with expertise in the relevant state laws.
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