
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
Washington, D.C, 20456

Office of General Counsel

February 21, 1989

Mr. Francis W. Catherine
Treasurer
Erie County School Employees

Federal Credit Union
4108 Main Street
Erie, PA 16511-1996

Re: Permissibility of Nonmember Comakers on FCU Loans
(Your February 3, 1989, Letter)

Dear Mr. Catherine:

You have asked whether a comaker of a loan granted by s Federal
credit union ("FCU") must be a member of the FCU. I an enclosing
an opinion issued by this Office addressing this matter.

JT:bhs

Enclosure

Sincerely,.

HATTIE M. ULAN
Acting Assistant General Counsel



Of~ce of General Counsel

NATIONAL CREDIT UNION ADbIINISTRATION
Washington, D.C. 20456

Mr. Bill Blubaugh
Vice President, Credit Services
DM Federal Credit Union
P.O. Box 15115
Tucson, Arizona 85708

Dear Mr. Blubaugh,

This is in response to your letter concerning nonmember
participation in a revolving line of credit. Please accept my
apology for the delayed response.

Specifically, you ask the following questions:

A spouse is a non-member but has signed as co-
applicant on a line of credit. She is joint owner
on a share-draft account that has the line of
credit as an overdraft backup. It is possible for
~er to write an overdraft and advance the loan.
As a non-member, may that spouse advance that same
line of credit over the counter?

A spouse is joint owner on a share account, but
not a member in her/his own right, and is co-
applicant on a line of credit. May the spouse
advance the line of credit over the phone to
transfer funds from the loan account to the share
account?

As you note in your letter, Section 107(5) of the FCU Act, 12
U.S.C. $1757(5) authorizes FCU’s to make loans to their
members. Some nonmember participation in member loans is
permissible. As the Regional Office noted, the issue is at what
point does nonmember involvement in the loan so substantially
distort the direct lending relationship between the FCU and the
member so as to render the transaction an impermissible loan to a
nonmember in violation of Section 107(5) of the FCU Act. When
the nonmember comaker becomes indistinguishable from the member
loan recipient, the nonmember comaker is an impermissible
participant and the transaction would violate Section 107(5) of
the Acu. Some of the elements that need to be analyzed to
determine the legality of the loan or line of credit include: the
loan size (or amount of the credit limit on the line) vis-a-vis
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the ability of the member to repay, whether the nonmember pledged
collateral, which party has the primary liability for repayment,
and who has the use and benefit of the proceeds. How the line of
credit is accessed (e.g., ~7~r the counter, telephone, ATM, etc.)
would not affect the analysis.

I recognize that I have not provided you with a yes or no answer
to your questions. ~owever, as you can see from the above, there
are many factors that need to be evaluated. This is one area
where rendering a legal opinion on a somewhat general
hypothetical question is near impossible. With that disclaimer,
I offer these additional comments.

In the hypotheticals presented, the nonmember spouse is accessing
a line of credit that is opened in conjunction with a joint share
draft account or a joint share account in which the nonmember
spouse is a joint owner with the member spouse. In these two
situations, it maybe that the member will receive the direct
benefit of the credit advance and the nonmember spouse an
indirect benefit. Also, it ma_~ be the case that the nonmember
spouse is acting as agent for the member spouse when he/she
accesses the line. In any event, rather than running the risk of
violating the FCU Act and the NCUA Rules and Regulations, I would
advise that, if it is possible and practical, the nonmember
spouse e~tablish membership in his/her own right.

Lastly, you ask whether it is permissible for a nonmember to
access a line of credit through an ATM or VISA credit card.
There are two aspects to this question that need to be addressed.

First, in order for FCU’s to provide credit card and ATM services
to their members it is often necessary to enter into agreements
with the program sponsors (VISA, Mastercard, etc.) whereby the
FCU is required to provide cash advances to nonmember cardholders
participating in the credit card programs of other financial
institutions. Under these correspondent type arrangements the
various participating financial institutions, in effect, act as
agents for one another in making cash advances and settle
accounts with each other on a preagreed regular basis. We do not
view a cash advance to a nonmember as a loan by an FCU since the
FCU is acting on behalf of another financial institution which is
obligated to immediately repay (settle the account) the FCU for
the advance. In light of this fact, we view the cash advances to
nonmembers as incidental to an FCU’s power to provide lines of
credit (including credit cards) to their members.

Second, FCU’s may be placed in the position of advancing funds
against a member’s line of credit to a nonmember when the
nonmember uses an ATM or credit card. Where a member establishes
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a llne of credit or share account and, in conjunction therewith,
receives a credit card or debit card, access by an authorized
nonmember would not be violative of the FCU Act or the NCUA Rules
and Regulatlons. The nonmember, as an authorized user of a
member’s credit card or debit card, would be considered an agent
of the member.

hope this satisfactorily responds to your inquiry.

Slncerely

STEVEN R. BISKER

RD:sg


