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357-1100

May 1, 1989
Office of the Board

Bruce 0. Jolly, Esq.

Alagia, Day, Marshall, Mintmire & Chauvin
1000 Thomas Jefferson Street, N.W.
Washington, D.C. 20007

Re: Credit Union Service Organizations (Your
April 7, 1989, and April 10, 1989, Letters)

Dear Mr. Jolly:

You have asked whether a Federal credit union ("FCU") is required
to invest in or loan to a credit union service organization
("CUSO") in order to obtain mortgage lending services from the
CUSO. It is not. However, FCU's are limited to investing in
and/or loaning to CUSO's that primarily serve credit unions and
members of affiliated credit unions.

ANALYSIS

Section 701.27(d)(4) of NCUA's Rules and Regulations (12 C.F.R.
701.27(d)(4)) provides:

Customer base. A Federal credit union may in-
vest in or loan to a credit union service or-
ganization only if the organization primarily
serves credit unions and/or the membership of
affiliated credit unions . . . .

Section 701.27(c)(1l) of NCUA's Rules and Regulations (12 C.F.R.
701.27(c) (1)) defines affiliated credit unions as:

. those credit unions that have either in-

vested in or made loans to a credit union ser-
vice organization.
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When the NCUA Board amended the CUSO regulation (Section 701.27

of NCUA's Rules and Regulations (12 C.F.R. 701.27)) in 1986, it

specifically addressed the issue of a CUSO's customer base. The
Board stated:

. . FCU's may invest in and lend to CUSO's
that serve "primarily credit unions and/or the
membership of affiliated credit unions."

FCU's are authorized to invest in and loan to
a CUSO that serves other CUSO's, financial in-
stitutions and their customers, other organi-
zations, members of nonaffiliated credit
unions, etc., provided the CUSO primarily
serves credit unions and members of affiliated
credit unions. FCU's cannot invest in or loan
to CUSO's that primarily serve nonaffiliated
credit union members. The Board believes that
if any FCU's members seek the services of a
CUSO, the FCU can either establish its own
CUSO or become affiliated with an existing
CUSO. (51 Fed. Reg. 10355, 3/26/86.)

A CUSO may provide services to credit unions and credit union
members even though the credit union seeking the services for
.itself or its members has not invested in or made a loan to the

. CUSO. However, a CUSO in which an FCU has made an investment in
or loan to must primarily serve credit unions and/or the
membership of affiliated credit unions.

Finally, your letter of April 7, 1989, appears to infer that a
credit union could provide mortgage lending services to another
credit union. An FCU does not have the authority to. provide this
service to other entities.

Sincerely,
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HATTIE M. ULAN
Assistant General Counsel




