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Mr. Steve Bisker
Haden & Bisker, P.C.
450 Maple Avenue, East
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Vienna, Virginia 22180

Re:    Trusts (Your November I, 1988, Letter)

Dear Steve:

I apologize for the delay in providing you with a written
response to your questions on the treatment of different types of
trusts. Your questions with our answers are as follows~ i) Can a
revocable trust become a member of a Federal credit union
("FCU’s)? Yes. 2) What is the NCUSIF coverage of revocable
trusts? It depends on the type of revocable trust 3) When a
trust becomes a member of an FCU is it treated as an
unincorporated association and insured pursuant to Section 745.6
of the NCUA Rules and Regulations? Yes. 4) When an account is
opened by a member with a beneficiary designated in the account
agreement to receive the proceeds in the account upon the death
of the member, is the insurance coverage of the account
determined pursuant to Section 745.4? Yes. 5) Is a trust that
is a member of an FCU in its own right, restricted in its ability
to borrow from the FCU by Article XII, Section 1 of the Bylaws
dealing with loans to nonnatural person members? Yes. 6) In our
July 6, 1989 phone conversation, you asked whether a member may
receive a loan from an FCU when a nonnatural person (a living
trust in which the settlor is a member) pledges the collateral
for the loan? The answer is yes. Our comments on each question
are addressed separately below.

You first question was whether a revocable trust can become a
member of an FCU? We have previously opined that an Irrevocable
trust can become a member of an FCU. As we have discussed
previously, the analysis dealing with revocable-~rusts is similar
to irrevocable trusts. A revocable trust can become a credit
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union member if it is w~thin the.FCU’s field of membership. Many
FCU’s, for example~ inCl~de in their fields of membership,
-organizations of suc~ipersons" otherwise within the.field ~f .

.          e XVIII, Sectio~ 2(b) of the Standard Federalmembership Articl ...... =_ ~_ ~_^i,.~ onlv "anCredit Union Bylaws, dezines tnls pnras~
~exclusively of persons

organization or~org~nizatiOns composed
within the~ field of~.Membership of this credit union." If all
persons composing a~.revocable trust -- thesettlors, trustees,
and beneficiaries --~are withi~ the field of membership of such a
credit unlon, the revocable trust can become a member of the FCU,
in its own right. For insurance purposes, the trust would be
treated as an unincorporated~.association-

Your second question relates to the insurance coverage of
revocable trusts. You point out that according to Section G of
the Appendix to Part 745 of the NCUA Rules and Regulations,
revocable trust are insured pursuant to 745.4, Testamentary
Accounts. Section 745.4(b) [12 C.F.R. S745.4(b)] states:

(b) If the named beneficiary of a testamentary
account is a spouse, child, or grandchild of
the owner, the account shall be insured up to
$100,000 in the aggregate as to each such
beneficiary, separately from any other
accounts of the owner or beneficiary,
regardless of the membership status of the
beneficiary.

You also point out that in past opinions we have stated that
revocable trust accounts (other than testamentary) are insured to
a maximum of $100,000. This would seem to conflict with the
language in section 745.4(b). It does not. We distinguish between
revocable testamentary trusts and revocable trusts that are
nontestamentary in nature. Under NCUA’s insurance regulations, a
testamentary account refers to [12 C.F.R. ~745.4(a)]:

a revocable trust account, tentative or
"Totten" trust account, -payable-on-death
account," or any similar account which
evidences an intention that the funds shall
pass on the death of the owner of the funds
to the named beneficiary.

Those revocable trust accounts, which are not testamentary in
nature are treated as "held by agents or nominees," insured in
accordance with Section 745.3(a)(2) of NCUA’s Rules and
Regulations [12 C.F.R. §745.3(a)(2)]:

Funds owned by a principal and deposited
in one or more accounts in the name or-
names of agents of nominees shall be added
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~o any individual account of the principal
and insured up to $100,000 in the aggregate.

Revocable trusts that are testamen{ary in nature can receive
increased insurance coverage (if the beneficiary is a spouse,
child or grandchild) than revocable trusts that are
nontestamentary in nature. This is a clarification of the NCUA
Rules and Regulations. Therefore, the letter you cite is the
correct position on the insurability of revocable trusts.

Your third question was whether a trust that becomes a member of
the FCU is treated as an unincorporated association and-insured
pursuant to Section 745.6 of the Rules and Regulations!~ The
answer is yes but with one cautionary note. Most revocable
trusts that are not testamentary in nature may not be able to get
past the "independent activity" hurdle of 745.6 and will for
insurance purposes be treated under Section 745.3.

Your fourth question was whether an account opened by a member
with a beneficiary designated in the account upon the death of
the member receives insurance coverage pursuant to Section 745.4
(Testamentary Accounts). Under NCUA insurance regulation 745.4
cited above, any account, other than a Joint account with right
of survivorship, which "evidences an intention that the funds
shall pass on the death of the owner of the funds to the named
beneficiary" is a testamentary account. Clearly, any revocable
trust account meeting this criteria would be insured pursuant to
Section 754.4.

Your fifth question was w~ether a trust that is a mem!)er of an
FCU in its own right is restricted in its ability to borrow from
the FCU by Article XII, Section 1 of the Bylaws dealing with
loans to nonnatural persons members. Article XII, Section 1 of
the FCU Bylaws states that "[l]oans to a member other than a
natural person shall not be in excess of its shareholdings in
this credit union." A standard bylaw amendment to this section
states~

. . . Loans to a member other than a natural
person shall not be in excess of its
shareholdings in this credit union, unless the
loan is made Jointly to one or more natural
person members and business organization in
which they have majority interest, or if the
nonnatural person is an association the loan
is made Jointly to a majority of the members
of the association and to the association in
its own right.

Trusts, that are members of a FCU, are no diffeE@nt than any
other nonnatural person member seeking to borrow from a credit
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union. Therefore, any FCU that has adopted this nonstandard
bylaw may make loans Jointly to the members of the trust and the
trust in excess of the trust’s shareholdings in the FCU. No
other exceptions are allowed.       -

Your sixth ~question was whether an FCU may loan funds to a member
when a nonnatural person (a living trust in which the settlor is
& member) pledges the collateral for the loan? Section i0~(5) of
the. FCU A~t (12 U.S.C. $1757(5)) authorizes FCU’s to make loans
to their members. Some nonmember participation in member loans
is permissible, as long as the nonmemb~,r involvement in the loan
does not so substantially distort the direct lending relationship
between the YCU and the me.mber so as to sender the transaction an
impermissible loan to a nonmember in violation of Section 107(5).
There~are several elements .that give rise to impermissible~

~o~mber loan participation but most would probably not exist
When a loan is made-to a member with collateral pledged by a
living trust. Thus~, in most cases, this loan arrangement will be
permissible under the FCU Act and NCUA Rules and Regulations.

hope the above clarifies our position on these issues.
apologize for the delay.

Again,

Sincerely

Counsel


