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Ms. Sarah B. Cummer
Credit Union National Association, Inc.
805 15th Street, N.W.
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Washington, D.C. 20005-2207

Payroll Deduction/Termination of Member
Accounts (Your July 26, 1989, Letter)

Dear Ms. Cummer:

You have asked the following questions: (1) Is it permissible
for a Federal credit union ("FCU") to establish a written
policy that loans repaid to the credit union by payroll
deduction can be made at rates below identical loans that are
not repaid through a payroll deduction system? Yes. (2) If
a member defaults on a loan to the FCU and the FCU properly
withdraws all funds in the account to apply to the
outstanding loan balance, is the person’s membership
terminated? No. Is Article III, Section 3 of the Standard
Bylaws applicable to this situation? Yes. Does the member
have to be notified that he has a certain ti~e to raise his
account to one share? Yes, members should be notified of the
policy. (3) If a member’s account is reduced to zero by an
outside third party, is the person’s membership terminated?
No.
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(1) You have asked whether it is permissible for an FCU to
establish a written policy that loans repaid to the FCU by
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payroll deduction can be made at rates below Identical loans
that are not repaid through a payroll deduction system.
FCU board of directors may set interest rates on loans asAn
long as they comply with the guldelines of Section 107(5) of
the FCU Act (12 U.S.C. $1757(5)).. This section of the FCU
Act is silent on interest rate differentiation. Section
701.21 of the NCUA Rules and Regulations (12 C.F.R. 701.21)
controls loans to members. Written loan policies are
discussed in Section 701.21(c)(2) which provides~

(2) Written policies. The board of directors
of each Federal credit union shall establish
written policies for loans and lines of credit
consistent with the relevant provisions of the
Act, NCUA’s regulations, and other applicable
laws and regulations.

The a11owable interest rate on loans is provided for in
Section 701.21(c)(7)(i).    It states~

(i) General. Except when a higher maximum
rate is provided for in 701.21(c)(7)(ii), a
Federal credit union may extend credit to
its members at rates not to exceed’f5 percent
per year on the unpaid balance inclusive of
all finance charges ....

Section 701.21(c)(7)(ii) currently permits rates of up to
percent per year.
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There is nothing in the FCU Act or NCUA Rules and Regulations
prohibiting an FCU from establishing a written policy that
loans repaid to the FCU by payroll deduction can be made at
rates below identical loans that are not repaid through a
payroll deduction system.

(2) You have asked whether a person’s membership in an FCU
is terminated if the FCU properly withdraws all funds in the
account to apply to an outstanding loan balance. As a
corollary to this, you have also asked whether Article III,
Section 3 of the Standard Federal Credit Union Bylaws (FCU
Bylaws) applies to this situation and also whether there is
any notification requirement to the member. Article III,
Section 3 of the FCU Bylaws provides~

Section 3. A member who fails to complete
payment of one share within of his
admission to membership or w~n from
the increase in the par value of s a~s, or
a member who reduces his share balance below
the par value of one share and does not
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increase the balance to at least the par value
of one share within        of the reduction may
be terminated from me--~shlp. (Notes The
board shall specify the time period of at
least 6 months and insert the same time
periods in each blank.)

Article III, Section 3 has been interpreted to apply when a
member’s account falls below the equivalent of a single share
or when it is involuntarily reduced by the FCU through the
assessment of maintenance fees, late charges, or statutory
lien. Therefore, in your situation, the member’s account
would not be terminated for a period of at least six months
after the application of the statutory lien. In Letter to
Credit Unions No. 70, dated November 29, 1982, notification
to a member was discussed in relation to a possible loss of
membership due to the application of Article III, Section 3.
It states:

Since this standard bylaw amendment may
result in loss of membership if payment
of one share is not fully completed within
the specified time frame, Federal credit
unions adopting the amendment should notify
all members of the change and what they must
do to avoid adverse consequences.

We have not taken the position that notification to a member
is necessary each time a share account is reduced below par
value. However, members should be aware of the FCU’s policy
of closing an account based on its falling below par value
due to absorption through lien or fees.

In your scenario, Article III, Section 3 is triggered when
the member’s account is reduced to below par value or to
zero. As noted above, we have interpreted Article III,
Section 3 to apply when par value is reduced due to the FCU’s
statutory lien. A member must be given at least six months
to bring his/her account back up. to par.

(3) You have also asked whether a person’s membership
terminated if the member’s account is reduced to zero b~ an
outside third party. The analysis here is the same as in (2)
above. Therefore, Article III, Section 3 of the Standard
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Bylaws is applicable and the member’s account would not be
terminated for a period of at least six months after the
account is reduced to zero.

Sincerely,

HATTIE M. ULAN
Assistant General Counsel


