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Dear Mr.    Carson:

You have asked whether it is permissible for a Federal credit
union ("FCU") to invest in a credit union service
organization ("CUSO") that engages in no business activity
other than the ownership of stock of two subsidiary
corporations. Provided the services of the subsidiary
corporations are limited to those listed in Section 701.27 of
NCUA’s Rules and Regulations (12 C.F.R. 701.27) for FCU’s
involvement with CUSO’s, this is a permissible activity.

You also asked whether" a CUSO can serve members of a credit
union that has not invested in or made loans to the CUSO. An
FCU may only invest in or loan to a CUSO if the CUSO
primarily serves credit unions and/or the membership of af-
filiated credit unions. If the CUSO service is being
provided to both credit union members and credit unions, the
CUSO’s service to credit union members must be primarily to
members of credit unions that have invested in or loaned to
the CUSO. If the CUSO serves only credit unions and not
credit union members, the credit unions served need not
invest in or loan to the CUSO.
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BACKGROUND

Professional FCU owns all of the stock of Pro-Fed Financial
Services, Inc. ("Services"), an Indiana corporation.
Services owns all of the stock of Pro-Fed Financial Planning,
Inc. ("Planning") and NEI Leasing, Inc. ("Leasing"). Both
Planning and Leasing are also Indiana corporations. Planning
provides financial planning and consulting services to
Professional FCU members. Leasing originates motor vehicle
leases and then sells the leases to various credit unions.
Services engages in no business activity other than the
ownership of all of the stock of Planning and Leasing.

ANALYSIS

Your first question was:

"Since Pro-Fed Financial Services provides no services can
the credit union invest in or make loans to it?"

When the NCUA Board amended the CUSO regulation (Section
701.27 of NCUA’s Rules and Regulations), it discussed the
permissibility of a CUSO forming subsidiaries, stating:

While CUSO’s may establish corporations
and partnerships, they may not be used as
vehicles by which to circumvent this
regulation. FCU’s investing in or making
loans to a CUSO that is merely a shell
corporation for the purpose of forming
other corporations with which to
circumvent the regulation will be re-
quired to divest their investments and
loans. The formation, by a CUSO, of a
subsidiary corporation or a partnership
should be done only in connection with
carrying out permissible activities under
the rule.

See 51 Fed. Reg. I0353 (March 26, 1986)-.

The services performed by the subsidiaries are within Section
701.27. Although not specifically set forth in Section
701.27, this Office has previously stated that a CUSO may
contract with a third party provider of services rather than
provide the services itself. In light of the preamble
language noted above and a CUSO’s ability to contract with a
third party, we believe that FCU investment in or loans to
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Services is permissible even though Services does not
directly provide any services to the FCU.

Your second question was:

"Can NEI Leasing serve members of credit unions if those
credit unions have not invested in or made loans to the CUSO?
Currently the CUSO is wholly owned by Professional FCU so
these other credit unions would not appear to fit the
definition of affiliated."

Section 701.27(d)(4) of NCUA’s Rules and Regulations states:

A Federal credit union may invest in or
loan to a credit union service
organization only if the organization
primarily serves credit unions and/or the
membership of affiliated credit
unions ....

If a CUSO is providing a permissible service directly to
credit unions, an investment in or loan to the CUSO providing
the service is not required by each credit union receiving
the service. However, if the service provided by the CUSO is
a service primarily to credit union members, any credit union
wishing to make the service available to its members through
the CUSO must be an "affiliated credit union," i.e., one that
has invested in or loaned to the CUSO. (See Section
701.27(c)(i) of NCUA’s Rules and Regulations (12 C.F.R.
701.27(c)(i).)

You stated that, since Leasing will immediately sell the
leases it makes to credit unions, the leasing activity
provided by Leasing is a service to a credit union rather
than to credit union members. It is our opinion that the
leasing service is to both credit unions and their members.
Section 701.27 requires an FCU investment in or loan to the
CUSO whenever a service is being primarily provided to the
FCU’s members by the CUSO, regardless of whether the credit
union also benefits from the service.

One point needs to be clarified regarding the sale of leases
by Leasing. You stated that Leasing immediately sells the
leases to credit unions. We assume that you mean that
Leasing enters into a lease with an FCU member, and then
sells the lease to the FCU to which the member belongs.
Section 701.23 of NCUA’s Rules and Regulations (12 C.F.R.
701.23) places limitations on FCU purchase of loans and
leases. In this instance, the regulation would serve to
limit an FCU to purchasing only the leases of its members,
and only if the leases are ones that the FCU is empowered to



Philip L. Carson, Esq.
September 12, 1989
Page 4

grant itself. (See Section 701.23(b) of NCUA’s Rules and
Regulations (12 C.F.R. 701.23(b)).) NCUA’s Interpretive
Ruling and Policy Statement 83-3 sets forth the requirements
for FCU leasing. State-chartered credit unions that purchase
leases from Leasing are subject to the credit union laws of
the state where they are chartered.

Sincerely,

HATTIE M. ULAN
Assistant General Counsel


