
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
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SSIC 3320
89- 0832

Walter H. Hotz, Esq.
Suite 150
ii La Vista Perimeter Office Park
Tucker, Georgia 30084

Dear Mr. Hotz:

Application of Official Code of Georgia Annotated
(O.C.G.A.) 7-5-4 to Federally Chartered Credit
Unions (Your August 18, 1989, Letter)

You have asked whether the provisions of O.C.G.A. 7-5-4, which
restrict a lender’s right to apply a change in the interest rate,
terms or conditions to the existing balance on a credit card ac-
count, are applicable to Federal credit unions ("FCU’s"). To the
extent that the lender’s change affects a matter listed in Sec-
tion 701.21 of NCUA’s Rules and Regulations (12 C.F.R. 701.21),
the Georgia statute would be preempted. The Georgia statute
would, however, apply-to loans originated by a state-chartered
Georgia credit union in which an FCU owns a participation inter-
est. The~Mulner in which the modification is disclosed is gov-
erned by~R~gulation Z.

ANALYSIS

O.C.G.A. 7-5-4 states, in parts

In the event a lender desires to modify in any
respect any portion of the credit card ac-
count, it shall first provide at least 30
days’ prior written notice of such modifica-
tion. In providing such notice, the lender
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shall notify the debtor in writing that the
debtor has the right to surrender the credit
card whereupon the debtor shall have the right
to continue to pay off his credit card account
in the same manner and under the same terms
and conditions as then in effect. The failure
to surrender the card within the 30 day period
shall constitute a consent to the modifica-
tion.

O.C.G,A. 7-5-2(6) makes the above-cited statute applicable to
FCU’s having their principal place of business in Georgia.

Section 701.21(b)(I) of NCUA’s Rules and Regulations (12 C.F.R.
701.21(b)(i)) preempts any state law limiting or affecting:

(i)(A) rates of interest and amounts of fi-
nance charges, including~

(i) the frequency or the increments
by which a variable interest rate may be
changed;

(2) the index to which a variable
interest rate may be tied;

(3) the manner or timing of notify-
ing the borrower of a change in interest rate;

(4) the authority to increase the
interest rate on an existing balance;

(B) late charges; and
(C) closing costs, application, origina-

tion, or other fees;
(ii) terms of repayment, including:

ere(~)d±t the maturity of loans and lines of;
(B) the amount, uniformity, and frequency

of payments, including the accrual of unpaid
interest if payments are insufficient to pay
all interest due;

(C) balloon payments; and
(D) prepayment limits;

(iii) conditions related to,
(~) the amount of the loan or line of

credlt;
(B) the purpose of the loan or line of

credit;
(C) the type or amount of security and the

relation of the value of the security to the
amount of the loan or line of credit;

(D) eligible borrowers; and
(E) the imposition and enforcement of liens

on the shares of borrowers and accommodation
parties.
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To the extent that a modification of the loan agreement would af-
fect the matters set forth in Section 701.21(b)(i),
O.C.G.A. 7-5-4 would be preempted.    As indicated in your letter,
the manner in which a modification is disclosed is governed by
the Federal Reserve’s Regulation Z, 12 C.F.R. 226.

You also asked:

If a federally chartered credit union enters
into a loan participation agreement with a
state chartered credit union and: (i) the loan
participation agreement is such that the fed-
erally chartered credit union purchases 90% of
the VISA card accounts originated by the state
chartered credit union and the state chartered
credit union retains a 10% ownership interest
therein; and (ii) that, as to the loan(s) sub-
ject to such loan participation agreement, the
federally chartered credit union controls, for
all practical purposes, all decisions made in
the administration of such loans, including
the right to amend the interest rate charged
thereon from time to time; then does O.C.G.A.
7-5-4 apply to the loans under such a loan
participation agreement?

O.C.G.A. 7-5-4 would apply under the facts you describe since the
loan is being originated by a state-chartered credit union. A
preemption question will not arise under Section 701.21 of NCUA’s
Rules and Regulations for a loan originated by a state-chartered
credit union in which an FCU has a participation interest.

Sincerely,

HATTIE M. ULAN
Assistant General Counsel


