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NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
Washington, D.C. 20456

Office of General Counsel
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SSIC 4062
89-0905

October 6, 1989

Lawrence C. Williams, Administrator

State of Alabama Credit Union Administration
771 South Lawrence St.

Suite 103

Montgomery, AL 36130-0901

Re: Federal Credit Union Employees Elected to
Board of Directors (Your September 1, 1989,
Letter)

Dear Mr. Williams:

You have asked for a copy of an opinion concerning whether paid
employees of a credit union may be elected and serve on the board
of directors of a Federal credit union (FCU). Enclosed please
find an NCUA opinion letter dated September 29, 1988 which
addresses the issue you present.

The letter applies only to federally-chartered credit unions. It
does not apply to state-chartered credit unions. In summary, FCU
members who are also FCU employees may serve on the FCU's board
of directors and be compensated as employees of the FCU.

Pursuant to Section 112 of the FCU Act (12 U.S.C. 176la), one FCU
board officer may be compensated for his/her duties as such. 1In
most FCU's, this person is the FCU's financial officer, although
Section 112 of the FCU Act does not require that the compensated
officer be the financial officer. The compensated board officer
may also Le compensated as an FCU employee. The Standard FCU
Bylaws prohibit the FCU manager from serving on the FPCU's board
of directors (see Article VIII, Section 6 of the FCU Bylaws).

The FCU board may adopt a standard FCU bylaw amendment which
permits the manager to serve on the board. 1In addition, standard
amendments permit the FCU board to limit the number of FCU
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employees who may be elected to the board. Copies of the

Standard FCU Bylaws and the FCU Standard Bylaw Amendments and
Guidelines are enclosed.

Sincerely,

battce N (g,

HATTIE M. ULAN
Assistant General Counsel

Enclosures
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NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
W ashington, D.C. 20456

September 29, 1988 -

Office of General Couasel

Mr. John Branch

Mrs. Tucker's Employees FCU
P.0O. Box 759

Sherman, Texas 75090

-

Re: Compensation of Board Members (Your August 9,
1988, Letter)

Dear Mr. Branch:

‘ You have requested us to review the compensation your Federal
credit union ("FCU") gives certain of its board members. Since
only one board member, the financial officer, is being

compensated for board service as such, we believe your FCU's
board compensation structure comports with the Federal Credit
Union Act, the NCUA Rules and Regulations, and your bylaws.

Two members serving on the FCU board are compensated by the FCU.
One is serving as the board's financial officer and as manager of
the FCU and is compensated for service on the board. The other
is also a member of the FCU board, but serves as the assistant
general manager of the FCU, and is compensated for service as the
assistant general manager of the FCU. Your bylaws state that
"[o)}ne board officer, the financial officer, may be compensated
for his services to such extent as may be determined by the
board."

! Section 111(c) of the FCU Act (12 U.S.C. §1761(c)] provides: "No
| member of the board or of any other committee shall, as such, be
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compensated . . . ." (Emphasis added.) Section 112 (127 U.5.¢C.
§1761a] states: "Onl; one board officer may be compensated as an
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