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Re .- Corporate Credit Union Service
December 14, 1989, Letter)

Dear Mr. Garrison:

Contracts (Your

You asked whether the proposed .amendment to Section 701.26 of
NCUA’s Regulations ("Credit Union Service Contracts") would pro-
hibit corporate credit unions from providing payment systems ser-
vices to other credit unions. That is not the intent of the pro-
posed amendment. We will clarify in the final amendment that
Section 701.26 is not applicable to corporate credit unions.

ANALYSIS

On November 21, 1989, the NCUA Board published a proposed amend-
ment to Section 701.26 of NCUA’s Regulations ("Credit Union Ser-
vice Contracts") (See 54 Fed. Reg. 48110). The intent of the
proposed amendment was to clarify that Section 701.26 does not
authorize credit unions to provide services to other credit
unions. The services are to be provided by third parties with
whom the FCU contracts. You asked whether the proposed amendment
applies to corporate credit unions providing payment systems
services to other credit unions. You also asked whether current
Section 701.26(b) is applicable to services being provided by
corporate credit unions.
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Esq.

Section 704.6 of NCUA’s Regulations authorizes corporate credit
unions to provide payment systems services and other listed ser-
vices to credit unions. The proposed amendment to Section 701.26
was not intended to curtail this authority. This issue will be
clarified when the final amendment is published. Comments will
be accepted on the rule until February 20, 1990, and a final rule
should follow several months after that date.

Section 701.26(b) provides that:

Where any agreement calls for, or requires,
the payment in advance of the actual or esti-
mated charges for more than 3 months such pay-
ment shall be deemed an investment in a credit
union service organization and subject to the
limitations delineated in Sections 107(7)(I)
and I07(5)(D) of the Federal Credit Union Act
(12 U.S.C. 1757(I) and 1757(5)(D)).

The effect of Section 701.26(b) is to require the existence of a
credit union service organization when a Federal credit union is
required to pay the charge for services for more than three
months in advance. You asked whether Section 701.26(b) would be
triggered if a corporate credit union required advance payments
for more than three months. Section 701.26(b) is not applicable
to corporate credit unions. Corporate credit unions can provide
payment systems services pursuant to Section 704.6. We will
clarify this issue in the final amendment to Section 701.26.

Sincerely,

HATTIE M. ULAN
Associate General Counsel


