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NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
W ashington, D.C. 20456

Office of General Counsel cC / MM:sg

SSIC #3501
89-0912

January 26, 1990

Mr. James Glenn Newton

Marriott Employees' Federal Credit Union
One Marriott Drive

washington, D.C. 20058

Re: Tiered Dividends (Your August 30, 1989, Letter)

Dear Mr. Newton:

We apologize for the delay in providing you with a written re-
sponse to your questions on tiered dividends. This issue has
been under review. FPirst, you have asked whether a Federal
credit union ("FCU") must pay the same dividend rate on a regular
share account regardless of balance (assuming the member had paid
in full the par value of a share)? Yes. However all FCU members
need not maintain a regular share account. Second, if the answer
to question one is yes, may an FCU offer a zero percent dividend
rate on the regular share account and structure another savings
account for the member to select which could have a tiered rate
structure based upon savings balances? No, an FCU may not offer
a non-dividend bearing regular share account. Third, is it pos-
sible to limit a member's share purchase to one share and require
future deposits to be made to the tiered savings account? Yes.
Fourth, is the Board required to declare a dividend on the
regular share account if the credit unijon is financially stable
and capable of paying a dividend? No.

ANALYSIS

A regular share account is defined in Section 5150.1 of the Ac-
counting Manual for Federal Credit Unions as one:

. . . that does not require a holder to
maintain a balance greater than the par value.
. . . and that qualifies for a dividend.
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Federal credit unions need not require that members open a
regular share account to establish FCU membership. Section
5150.2 of the Accounting Manual for FCU's states in part:

A reqular share account does not have to be
established in order for a person to become a
member of a credit union. The board of
directors of each FCU decides what is best for
the characteristics of its membership. For
example, the board of directors may decide
that membership qualification can be
accomplished by the establishment of a
regular, notice, split rate, minimum balance,
share draft, or share certificate account.

Section 107(6) of the FCU Act (12 U.S.C. 1757(6)) states in part
that an FCU may receive from its members "shares which may be is-
sued at varying dividend rates." Section 117 of the FCU Act

(12 U.S.C. §1763) provides:

At such intervals as the board of directors
may authorize, and after provision for
required reserves, the board of directors
may declare a dividend to be paid at
different rates on different types of
shares, at different rates and maturity
dates in the case of share certificates,
and at different rates on different types
of share draft accounts. Dividends
credited may be accrued on various types
of shares, share certificates, and share
draft accounts as authorized by the board
of directors. If the par value of a share
exceeds $5, dividends shall be paid on all
funds in the regular share account once a
full share has been purchased.

An FCU is not required to declare dividends. In fact, dividends
may only be paid if an FCU has available current earnings and/or
retained earnings. As noted in Section 117, different dividend
rates may be paid on different types of accounts. It has been
longstanding NCUA policy that dividends may be declared on one
type of account (e.g., share certificate or minimum balance ac-
count) and not on another type of account (e.g., regular share
account).

An FCU board of directors has discretion in declaring dividends.
Section 117 of the FCU Act states that the board of directors may
authorize dividends after reserves are made. Section 701.35(a)
of the NCUA Rules and Regulations (12 C.F.R. 701.35(a)) states:
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(a) Federal credit unions may offer share,

share draft, and share certificate accounts

in accordance with Section 107(6) of the Act

(12 U.S.C. §1757(6)) and the board of directors

may declare dividends on such accounts as
ovided i ection 7 0f t Act.

(12 U.S.C. §1763). (Emphasis added.)

Your specific questions and our answers follow:

1) Must an FCU pay the same dividend rate on the regular share
account regardless of balance (assuming the member had paid in
full the par value of a share)? Yes, if par value is greater
than $5, once a full share has been purchased and dividends have
been declared, dividends must be paid on the total dollar amount
in all reqular share accounts. If par value is $5 or less,
dividends may be paid on each par value increment. However, as
noted in the Accounting Manual for FCU's, FCU members need not
establish a reqular share account in order to establish member-
ship.

2) May an FCU offer a zero percent dividend rate on the regular
share account and structure another account for the member to se-
lect which could have a tiered rate structure based upon savings
balances? No, because by definition, a regular share account
must qualify for the possibility of dividends.

3) 1Is it possible to limit a member's share purchase to one
share and require future deposits to be made to the tiered sav-
ings account? .Yes, there is no restriction in the FCU Act or the
NCUA Rules and Regqulations which would prohibit an FCU from lim-
iting a member's purchase to one share. This is left to the dis-
cretion of each individual FCU.

(4) 1Is the board of directors required to declare a dividend on
a regular share account if the credit union is financially stable
and capable of paying a dividend? As discussed above, the board
of directors has some discretion in determining the payment of
dividends and is not required to declare a dividend on a regular
share account even if the FCU is financially stable and capable
of paying a dividend. -

Sincerely,

totta M. e

HATTIE M. ULAN
Associate General Counsel




