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NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION
Washington, D.C. 20456

April 17, 1990

Office of General Counsel

Mr. Leo M. Neff

Board Secretary

Andrews Federal Credit Union
Andrews Air Force Base
Washington, D.C. 20331-0001

Re: Associate Directors (Your March 8, 1990,
Letter)

Dear Mr. Neff:

. You asked several questions concerning the appointment of
"Associate Directors" at your Federal Credit Union. In
general, we do not object to the concept of Associate
Directors. We assume that serving as an Associate Director
will serve as a training program for future directors.

Your specific questions and our answers follow:

1. '"Does the Credit Union Board of Directors have the
authority to appoint 'Associate Directors'? An Associate
Director would attend all Board meetings (including Executive
Sessions), participate in the discussions, but have no vote."

The concept of Associate Director is not addressed in the
Federal Credit Union (FCU) Act, the NCUA Rules and
Regulations or the Standard FCU Bylaws. Section 113(13) of
the FCU Act (12 U.S.C. 1761b(13)) authorizes the board of
directors to appoint "any other committees to which it can
delegate specific functions." 1t seems that this authority
could include the appointment of a committee of Associate
Directors. '

2. "If permissible, would these 'Associate Directors' have
any fiduciary responsibility or be construed to have any
I legal liability for action of the Board?"

It does not appear to us that Associate Directors would be
liable for actions of the board; however, any liability
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issues would be better addressed pursuant to state law. We
advise that you consult with local counsel on this issue.,

3. "Since 'Associate Directors' would be appointed by the
Board (probably for a period of one (1) year) , and would not
be Directors as defined by the Federal Credit Union Act, what
1f anything should be done about the confidentiality of
member information?"

Article XIX, Section 2. of the Standard FCU Bylaws provides
in part:

The officers, directors, members of
committees and employees of this
credit union shall hold in
confidence all transactions of this
credit union with its members and
all information respecting their
personal affairs....

As noted in our answer to 1. above, Associate Directors could
be appointed as a committee. Article XIX, Section 2. applies
to all committee members.

We also note that Article XIX, Section 4. of the Standard FCU
Bylaws prohibits any director, committee member, officer,
agent, or employee from participating

in the deliberation upon or the
determination of any question
affecting his pecuniary interest or
the pecuniary interest of any
corporation, partnership, or
association (other than this credit
union) in which he is directly or
indirectly interested.

This prohibition would also apply to any Associate Director.

Sincerely,

Matta I (.

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel
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