
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

Washington, D.C. 20456

May i, 1990

ONce of General Counsel

Mark Welshoff, Manager
Lederle Employees Federal Credit Union
North Middletown Road
Pearl River, New York 10965

Re: Request for Interpretation of Article XXI of
FCU Bylaws (Your March 29, 1990, Letter)

Dear Mr. Welshoff:

This is in response to your request for an opinion letter to
explain or interpret Article XXI of the Standard Federal
Credit Union ("FCU") Bylaws. Your specific questions and our
responses are set forth below.

I. On a board with nine elected positions, does approval of
a change to the bylaws require the affirmative votes of
two-thirds of the positions, that is six board members, or is
the affirmative vote a majority of those members present
(assuming a quorum) sufficient?

For purposes of Article XXI, it has long been our opinion
that the phrase, "two-thirds of the authorized number of
members of the board at any duly held meeting" refers to
two-thirds of the absolute number of board members, rather
than to two-thirds of those members present. A bylaw change
by the Lederle board would require the affirmative votes of
six board members. Enclosed please find a copy of an earlier
opinion explaining our position on thisissue.

2. Must a board member be physically present at a meeting in
order to vote on an amendment change?

Article VII, Section 4 of the Standard FCU Bylaws governs
board meetings. Under the standard bylaw, board members must



Mark Welshoff, Manager

~ay i,~ 1990ge z

be in attendance at meetings. However, the standard
amendment to Article VII, Section 4 set forth in the Standard
FCU Bylaw Amendments and Guidelines provides for conference
call telephone meetings as an alternative to regular
meetings. The second paragraph of that section states:

A regular meeting of the board as
described in the above paragraph may be
replaced by a conference call telephone
meeting if the following conditions are
met:

(a) The board must be sufficiently
geographically dispersed so that the
holding of a regular meeting is
impracticable ;

(b) A regular meeting must be
convened, at a minimum, once each
calendar quarter;

(c) At least seven days prior to
each conference telephone call meeting,
the secretary shall cause the following
to be distributed to each director:

meeting;
(I) Minutes of the previous

(2) Reports of officers,
standing committees, or of any special
committees;

(3) Special orders, or matters
which have been assigned priority;

(4) Any written information or
unfinished business or new business that
has been given to the secretary by any
director;

(d) Minutes of conference telephone call
meetings must be signed by each conferee
at the next regularly convened meeting of
the board at which the conferee is
present.

Should your board wish to adopt Article VII, Section 4 of the
standard amendments, it must do so by an affirmative vote of
two-thirds of its elected members, as discussed in the answer
to question one above. No additional approval by the NCUA
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Board is necessary for adoption of a standard amendment. Of
course, your board would have to satisfy all of the criteria
set forth in the standard amendment in order to qualify to
use conference telephone call meetings. Please refer to the
Standard Bylaw Amendments and Guidelines for the complete
provisions of Article VII, Section 4, as the exact standard
wording must be used.

In the event that your board desires to make other provisions
for voting by members not physically present at board
meetings, such changes could be made only by means of a
nonstandard amendment to the bylaws. Such an amendment must
be submitted to and approved by your Regional Director before
it can De effectuated. Instructions for adopting nonstandard
bylaw amendments can be found at Part I, page v of the
Standard Bylaw Amendments and Guidelines.

I hope that we have been of assistance.

Sincerely,

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel

GC/MIRS:sg
SSIC 3700
90-0403
Enclsoure
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Kathieen O. Thompson
Federal Regulatory Counsel
Credit Union National Association
1730 Rhode Island Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20036

Dear Ms. Thompson:

This is in response to your letter of April 26, 1984, con-
cerning clarification of the language contained in Article XXI,
section 1 of the Federal Credit Union Bylaws ("Bylaws").

It is our opinion that the affirmative vote of two thirds of
the authorized members of the board at any duly held meeting in
order to adopt bylaw amendments or request charter changes refers
to two thirds of the absolute number of board members. The
number of board members is specified in Article VII, Section 1 of
the Bylaws. The reasoning for this interpretation is as follows:
Bylaw amendments and charter changes may affect all members of
the Federal credit union ("FCU"). Such changes should not be
made with the vote of two thirds of a quorum (majority) of
directors. This could result in major changes in policy being
made by less than half of the elected members of the board of
directors. We believe that the better interpretation is that
bylaw and charter changes be approved of by two thirds majority
of the entire elected board.

We regret any past confusion on this issue.

Sincerely,

ROBERT M. FENNER
Director, Department of Legal Services

cc: All Regions
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