
February 12, 1991

Michael D. Lozoff, Esq.
Two Datran Center
Suite 1120
9130 South Dadeland Boulevard
Miami, Florida 33156

Re: Florida Dept. of Professional Regulations vs.
Nearman, Lents, Orth (Your January 31, 1991
Letter)

Dear Mr. Lozoff:

This responds to your request for our opinion on the relation
between Section 701.12 of the National Credit Union
Administration,s ("NCUA") Rules and Regulations (the "Regula-
tions,,) (12 C.F.R. §701.12) and the Florida Public Accoun-
tancy Statute. While we can not provide an interpretation of
the Florida statute, it appears that individuals who are not
certified public accountants ("CPAs") may conduct the audits
required by Section 701.12 without violating Section
473.322(i) (c) of the Florida statute.

In your request, you asked us to address three issues

I. Does Section 701.12 expressly authorize non-CPAs to
conduct internal compliance audits, and are CPA audits
required ~ under the conditions set forth in Section
701.13?

Sectlcns -~I.12 and 701.!3 ~f the Regulations set fcrth the
annual audi~ requlre~ents for federal credit unions
Section 41.2 cf NCUA Reguiaticns which applies these
requirenenzs to federally insured, state chartered credit
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unions.) Section 701.12 implements Section 115 of the
Federal Credit Union Act (the "Act") (12 U.S.C §1761d),
which states, in part:                             "

The supervisory committee shall make
cause t__Qo b__~e mad___~e an annual audit and
shall submit a report of that audit to
the board of directors and a summary of
the report to the members at the next an
nual meeting of the credit union...

Section 701.12 is not, per se, an affirmative authorization
regulation in the context of your question. It restates the
statutory requirement that the supervisory committee have an
annual audit conducted. To the extent that it permits that
audit to be conducted by the supervisory committee itself,
without imposing professional standards or qualifications on
the individual committee members, then it could be viewed as
authorization for certain non-CPAs to perform the audit.

While Section 701.12 details requirements for auditing
standards and procedures, it does not specifically address
whether or not a CPA is required to perform the audit. It
has always been the NCUA’s position that the services of a
CPA are not required. Section 701.12(d) does require,
however, that compensated auditors must be independent of
certain credit union officials and their immediate family
members.

Neither the Act nor the Regulations required any audit by a
CPA until 1989, when the Federal Financial Institutions Re-
form, Recovery, and Enforcement Act (P.L. 101-73) ("FIRREA")
was enacted. FIRREA mandated that every federally insured
credit union obtain an outside, independent audit by a CPA
under certain circumstances. (See S~ction 202(a) (6) of the
Act, 12 U.S.C. 1782(a) (6).) Section 701.13 was added to
implement Section 202(a) (6).

The NCUA Board, in the preanb!e to Section 701.13, noted zha-
sone consenters on the prc~ose~ rule had suggested that
regular CPA audits shculd re required of all federally ~n-
sured credit unions. The ~oard stared, "Because of the fi-
nancial hardship a routine CPA audit requirement would place
on many smaller credit unions, the Board has no immediate
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plans to change the existing S701.12 audit and verification
requirements.. (54 F.R. 51381, December 15, 1989) The Board
went on to say, "Auditors lacking certified public accountant
standing will continue to be permitted to conduct ST01. 12 au-
dits and verifications.,, (54 F.R. 51832, December 15, 1989)

To summarize, neither the Act nor Section 701.12 requires
that a CPA perform the routine yearly audits mandated by
Section 701.12. CPA audits are required only in the
circumstances set forth in Section 701.13.

2. Does an audit of the type prescribed by Section 701.12
require any of the acts prohibited by Florida,s public ac-
countancy statute, F.S. Section 473.322?

We will only address Section 473.322(1)(c), since that
appears to be the relevant provision.

F.S. S 473.322(i) (c) provides:

No person shall knowingly: . . .
[airiest as an expert in accountancy to
the reliability or fairness of presenta-
tion of financial information or utilize
any form of disclaimer of opinion which
is intended or conventionally understood
to convey an assurance of reliability as
to matters not specifically disclaimed
unless such person holds an active li-
cense under this act. This subsection
shall not prevent the performance by per-
sons other than certified public accoun-
tants of other services involving the use
of accounting skills, including the
preparation ~f tax returns and the
preparation of financial statements with-
out expression of opinion thereon.

The activities prohibited by the statute seem to us distin-
guishable from those described in Section 701.12.

The Regu!aticn does not require that the individual perform-
ing the audit "attest as an expert in accountancy to the re-
li.~bility or fairness of presentation of financial
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information.. As noted above, both Section 701.12 and the
Act anticipate that a credit union’s own supervisory
committee may carry out its own audit; there is no
requirement that the supervisory committee (or any individual
to whom it delegates the audit power) attest as an expert to
its findings. Nor is the supervisory committee or other
auditor required to "utilize any form of disclaimer of
opinion ... to convey an assurance of reliability as to
matters not specifically disclaimed..

While we have limited familiarity with the Florida statute,
it seems to us that Section 473.322(I)(c) is intended to pro-
hibit a non-CPA from "attest[ing] as an expert in
accountancy,, or rendering a so-called "opinion audit."
Section 701.12 does not require either of these. If,
however, an auditor hired by the supervisory committee does
either of these acts, it appears that he/she would be subject
to the Florida statute.

According to both the proposed and final versions of Section
701.13 and the preambles thereto, opinion audits are required
only in the circumstances delineated in Section 701.13(a)(3).
Section 701.13(b) specifies that a credit union falling
within Section 701.13(a)(3) must obtain "an opinion audit as
that term is understood under generally accepted auditing
standards.,, (S_~ee 54 F.R. 38869-38870, 9/21/89 and 54 F.R
51381-51382, 12/15/89.)                                      "

In our opinion, a non-CPA may perform a Section 701.12 audit
without violating F.S. §473.322(1)(c).

3. Does the preemption doctrine prevent the state from
taking action against professionals engaged in audit
activities regardless of whether there is a conflict between
Section 701.12 and state law?

Preemption is not an issue unless there i__s a conflict between
the Act or Regulations and state law. As discussed above, we
see no conflict between the Federal Credit Union Act or
Section 701.12 of the Regulations and F.S. §473.322(I) (c).
In addition, as we understand it, the state is not attempting
to enforce or impose professional standards or requirements
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on a credit union. Instead, its action is against non-credit
union personnel engaged in an independent private business
venture.

cc: H. Allen Carver
Region III Director

Sincerely,

James J. Engel        ~
Deputy General Counsel
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