— NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

WASHINGTON, D.C. 20456

February 22, 1991

Theresa N. Timmons

American Chemical Society Federal Credit Union
2540 Olentangy River Rd.

P.O. Box 3012

Columbus, Ohio 43210

Re: Conference Telephone Call Meetings (Your
January 30, 1991, Letter)

Dear Ms. Timmons:

You have asked for a clarification concerning the standard
‘ FCU bylaw amendment permitting conference telephone call
meetings of the board of directors.

BACKGROUND

The American Chemical Society Federal Credit Union (FCU) has
a nine member board of directors that is divided between two
geographic locations. Five members of the board are located
in Columbus, Ohio and four members are located in Washington,
D.C. The board sets the time and place for the monthly meet-
ings. Board members meet in conference rooms located in
Washington and Columbus for the monthly meetings. During the
meeting the two conference rooms are linked by speakerphone.
The board meets in one geographic location only once a year
for planning purposes.

ANALYSIS

Article VII, Section 4 of the Standard FCU Bylaws governs
board meetings. Under the standard bylaw, board members must
physically be in attendance at meetings. However, the stan-

dard amendment to Article VII, Section 4 set forth in the
Standard FCU Bylaw Amendments and Guidelines provides for
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conference call telephone meetings as an alternative to
regular meetings. 1In the explanatory language preceding the
standard wording of the bylaw amendment, a conference tele-
phone call board meeting is defined as "one where all the
board members are on the line at the same time." The defini-
tion does not mean each individual board member must be at a
separate location. It only means that every board member
must be able to hear and communicate with all the other board
members through some telephonic device. A speakerphone link-
ing the two locations satisfies this requirement.

From the tone of your letter we assume that you have already
adopted the standard bylaw amendment providing for conference
call telephone meetings. The second paragraph of this bylaw
amendment sets forth the criteria for replaciny regular meet-
ings with conference telephone call meetings. It states in
part:

A regular meeting of the board as
described in the above paragraph may be
replaced by a conference call telephone
meeting if the following conditions are
met: .

(a) The board must be sufficiently
geographically dispersed so that the
holding of a regqular meeting is
impracticable;

(b) A regular meeting must be
convened, at a minimum, once each
calendar quarter;

It seems that your board has not satisfied the requirement to
hold one regqular meeting each quarter since the board holds
only an annual regular meeting. You suggest satisfying this
requirement by holding the quarterly regular meeting in Co-
lumbus. The directors in Washington, D.C. would be excluded
from participating in these meetings. Such drastic action is
neither necessary nor in the best interests of the FCU. In-
stead, because of your board’s unique situation, we recommend
adoption of a nonstandard bylaw amendment requiring only one
regular meeting per year and the replacement of the remaining
three regular meetings with conference telephone call meet-
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ings. The exact language of any such amendment is left to
your discretion, subject to your Regional Director’s ap-
proval.

In the event that your board desires to adopt a nonstandard
bylaw amendment as outlined above, the amendment must be sub-
mitted to and approved by your Regional Director before it
can be effectuated. We suggest you model your nonstandard
amendment after the standard one, with a modification to the
quarterly reqular meeting requirement. Instructions for
adopting nonstandard bylaw amendments can be found at Part I,
page v of the Standard Bylaw Amendments and Guidelines.

Sincerely,
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HATTIE M. ULAN
Associate General Counsel
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