. —— NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

WASHINGTON, D.C. 20456

\//

March 1, 1991

James J. Kallinger,

President & CEO

Firefund Federal Credit Union
1600 Los Gamos Drive

San Rafael, California 94911-5500

Re: Bylaw Provisions for Removal (¥our
February 1z, 1991 Letter)

Dear Mr. Kallinger:

You requested our opinion on several questions regarding re-
moval under the Standard Federal Credit Union Bylaws (the
"Bylaws"). You classify three of the questions as relating
to Article VII, Section 7 of the Bylaws; and the other three
as relating to Article XIX, Section 3. Your individual ques-
tions and our answers to each are set out below.

Article VII, Section 7

Article VII, Section 7 addresses removal of Directors and
credit committee members by the Board of Directors.

1. Does Article VII, Section 7 govern removal of Direqtors
and Executive Officers only, as opposed to federal credit
union ("FCU") employees?

Yes. 1In addition, removal of credit committee members comes
under Article VII, Section 7.

2. Does the removal from office of an Executive Officer
require the affirmative vote of a majority of FCU members at
a special meeting called for that purpose, after the Ex-
ecutive Officer has had an opportunity to be heard, under
Article XIX, Section 3?
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No. Article VII, Section 7 clearly states, "The Board may
remove any Executive Officer from office for failure to per-
form the duties thereof, after giving the Officer reasonable
notice and opportunity to be heard." Like a Director, an
Executive Officer may be removed by the Board of Directors.
Moreover, a Director, if removed from office by the Board,
may no longer serve as an Executive Officer. There is no
general membership involvement under Article VII, Section 7
removals. Article XIX, Section 3 merely presents the
alternative of removal of an Officer by the membership.

3. What is the rationale for allowing an Executive Officer
to be heard at a special meeting of the members prior to re-
moval, rather than simply permitting the Board to remove him?

Again, Article VII, Section 7 does permit the Board of Direc-
tors to remove an Executive Officer. The phrase,
"opportunity to be heard" in this bylaw provision refers to a
hearing before the Board, not the membership. A hearing be-
fore the membership is required only when removal is by the
membership, under Article XIX, Section 3.

Article XIX, Section 3

Article XIX, Section 3 addresses removal of various officials
and employees by the membership.

1. Does Article XIX, Section 3 affect only Executive Offic-
ers and not FCU employees, since employees do not "hold of-
fice?"

No. Article XIX, Section 3 specifically includes employees
among those who may be removed as described in the bylaw.
There is no requirement that the person being removed "hold
office" in the sense of having been elected or appointed; an
employee is removed from office when he is removed from his
position as an employee. The NCUA, in. Change 2 to the
Standard Bylaw Amendments and Guidelines, gave FCUs the
option of deleting the word "employees" from Article XIX,
Section 3 for the very reason that the bylaw as written does
include employees.

2. Since only Executive Officers "hold office," why does
this section include directors, committee members and
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employees, rather than reading " . . . any Executive Officer
may be removed . . . 2"

As noted in our answer to question one of this section, Ar-
ticle XIX, Section 3 covers removal of FCU employees. More-
over, the bylaw expressly mentions Directors and committee
members, neither of whom need necessarily be an Executive Of-
ficer. Changing the bylaw as you propose would narrow its
scope considerably.

3. What is the rationale for allowing an Executive Officer
to be heard at a special meeting of the members prior to re-
moval, rather than simply permitting the Board to remove him?
See answer to question 3 in part one, above.

I hope that we have been of assistance. .

Sincerely,

Hottz . L.

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel

GC/MRS:sg
SSIC 3700
91-0224



