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— NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

WASHINGTON, D.C. 20456

April 30, 1991

Peter M. Forman, Esqg.

Quartararo and Quartararo

P.O. Box 750

Poughkeepsie, New York 12602-0750

Re: Election of Nonmember to Board of Directors
(Your March 25, 1991 Letter)

- Dear Mr. Forman:

You asked for our opinion regarding a recent board of direc-
tors election held by the IBM Hudson Valley Employees Federal
Credit Union (the "credit union"). Specifically, you asked
how the board should treat the election of an individual
later determined not to be a member of the credit union.
Although this is not a formal opinion, we believe that the
board may either give the seat to the next highest vote
getter, or declare the seat in question vacant and appoint
someone to fill it.

Section 109 of the Federal Credit Union Act, 12 U.S.C. §1759,
requires that members be within the field of membership, and
pay an initial installment on one share in the FCU, and
permits the FCU to charge an entrance fee. You state that
the individual in question did not comply with the credit
union’s membership requirements, and is therefore not a
member of the credit union.

Based on your letter and your telephone conversations with
Staff Attorney Meg Suuberg of this Office, the following
facts appear. The credit union had three seats open on its
board of directors that were to be filled by a general
membership election. An individual applied to the nominating
committee, was nominated, and included as a candidate. The
nominating committee did not review the individual’s
membership status prior to nominating her. After the
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election it was determined that she was not a "member" of the
credit union.

There were at least four candidates for the three board

- slots. The individual in question received the third highest

number of votes. You ask whether the board should (1) in-
validate the votes she received, thereby making the fourth
place vote-getter the winner of the third board seat, or (2)
treat her disqualification as creating a vacancy which the
board may fill as directed by the credit union’s bylaws.

As Ms. Suuberg told you, neither the Act nor NCUA’s Rules and
Reqgulations, 12 C.F.R. §700 et seg. (the "Regulations"), spe-
cifically addresses the question you have asked. Therefore
we are not in a position to render a formal legal opinion on
matter. While it may seem, logically, that the improper
election of the individual in qguestion resulted in the actual
election of the next highest vote getter, nothing in the Act
or Regulations requires that conclusion. We believe the
board may either award the seat to the next highest vote
getter or declare the seat vacant and fill the vacancy as.
provided in the bylaws. We see no basis for NCUA to object
to either alternative. Of course, should the board desire to
declare the seat vacant and appoint the individual in
question to fill it, she must take whatever actions are
necessary to secure membership in the credit union before the
appointment is made. As I am sure yYou are aware, the fourth
place candidate may challenge that course of action.

You may also wish to consult state corporate law on this
issue. We leave it to the board to determine which option
would best serve the interests of the credit union.

Sincerely,
Lot St AT

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel
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