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Ms. Jeannette Perez
Urb. Oasis Gardens
Espana D-2, Guaynabo, Puerto Rico 00657

Re: Paid Employees Serving as Directors
(Your May 28, 1991 Letter)

Dear Ms. Perez:

You asked whether paid employees of a federal credit union
("FCU") may be elected to the board of directors. There is
no general prohibition against a paid employee serving as an
FCU director.

It is our longstanding position that the only eligibility re-
quirements for FCU board membership are those contained in
the Federal Credit Union Act (the "Act"). That is, as long
as an individual is a member of the FCU (Section 111 of the

‘Act, 12 U.S.C. §1761) and has not been convicted of any crime

involving dishonesty or breach of trust (Section 205(d) of
the Act, 12 U.S.C. §1785(d)) (or if he has been convicted of
such a crime, the NCUA Board has waived the Section 205 (d)
prohibition), he is eligible for election to the board of di-
rectors. Article VI, Section 7 of the Standard Federal
Credit Union Bylaws (the "Bylaws") also permits a board of
directors to set a minimum age requirement.

Article VIII, Section 1 of the Bylaws,. which you cite in your
letter, is based in part on Section 112 of the Act (12 U.S.C.
§1761a), which provides, "Only one board officer may be
compensated as an officer of the board." Neither those
provisions nor Section 111(c) of the Act (12 U.S.C.
§1761(c)), which prohibits compensation for service as a di-
rector, precludes a paid employee of an FCU from being
elected to and serving on the board of directors. As long as
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the employee is compensated for his work as an employee of
the FCU, rather than for his service on the board, he may
hold both positions.

We do note, however, that an FCU’s bylaws may contain some
valid restrictions on paid employees serving on the board of
directors. Article VIII, Section 6 of the Bylaws prohibits
an FCU manager from serving as a director; there 1is, however,
a standard bylaw amendment which, if adopted, allows the man-
ager to hold both positions. An FCU’s board of directors may
also adopt a standard bylaw amendment limiting the number of
FCU employees who may serve on the board. That amendment
does not prevent an employee from being elected to the board.
If elected, the employee must choose between serving the FCU
as a director or as an employee.

You also asked what bylaw amendments would be necessary in
order to prohibit an employee who is an FCU member from being
elected to the board of directors. As noted above, we recog-
nize few eligibility requirements for election to the board
of directors. NCUA has generally not granted nonstandard
bylaw amendments that would limit the eligibility of FCU mem-
bers to be elected to the board.

Sincerely,
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ames J./ Eng
Deput eneral Counsel
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