
Kenneth C. Th~emann
5102 Royal Drive W.
Tacoma, WA 98467

Re : Review Appraisers (Your April 30, 1991,
Letter)

Dear Mr. Thiemann:

¯ ~.~ :~:~i~ ~,~::
:~:~¥:~u.".ha~ve asked whether it is necessary for a review appraiser
~::::~":be Certified or licensed if he meets or exceeds the re-
~q~ireme~ts ~set forth’ in the competency provision in the Uni-

form Standards of ProfessionalAppraisal Practice. Under
-::,S~m~ circumstances, a review appraiser must be certified or

;:~i~:~:~:icensed. as required-by Part 722:of-:~NCUA’s Rules and Regula-
~"~i ons.

B~CKGRD~D

The KC Thiemann Company offers a wide range of services in-
cluding a review of appraisal reports. As explained ~n~ your
letter and~subsequent phone conversations with NCUA staff,
this review~ consists of’a compliance check and not an actual
estimate ~f market value. Furthermore, as review appraiser,
yoUrjc~pany does not take any responsibility for the esti-
mate~of market value found in the appraisal report or its un-

~ ..)~::;~r ly ing analysis.

As you kl~OW, the Uniform Standards of Professional Appraisal
Practice ("USPAP") were written prior to the enactment of ap-
praiser certification and licensing requirements in Title XI
of EIRREA. Consequently the term "appraiser" in USPAP de-
scribes a generic function of which certified and licensed
appraisers are a subset. Thus, the use of the term "~p-
praiser" or "review appraiser" in USPAP does not necessarily
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exclude reference to "appraisers" who are not certified or
licensed. There are some appraisal functions, even after
adoption of Title XI and NCUA’s appraisal regulation, that do
not require certification or licensing. For example, a re-
view appraiser who conducts a compliance check of the ap-
praisal report need not be certified or licensed. However,
if the review appraiser either takes responsibility for the
appraisal report or makes an independent estimate of market
value then he must meet all the requirements of Part 722 of
NCUA Rules Regulations including certification and licensing
as appropriate.

In response to your request for guidance on the type of ap-
praiser a Washington federally insured credit union should
use until the State of Washington approves state-certified
and -licensed appraisers we offer the following.

State-certified and/or -licensed appraisers are not required
for federally related real estate transactions until December
31, 1991, unless this date is extended by the Appraisal Sub-
committee for a given state pursuant to provisions of Title
XI of FIRREA (see attached). Until December 31, 1991, a fed-
erally insured credit union should employ appraisers who are
competent to perform the appraisal and are free of any con-
flict of interest as defined in the regulation. These provi-
sions will continue to apply after December 31, 1991.

The regulation requires that a federally insured credit union
employ an appraiser who has both the knowledge and the expe-
rience required to perform a specific appraisal service com-
petently. Section 722.6(b) of NCUA’s Regulations (12 C.F.R.
722.6(b)) states in part that "any determination of compe-
tency shall be based upon the individual’s experience and
educational background as they relate to the particular ap-
praisal assignment for which he or she is being considered."
In addition, Section 722.5(b) of NCUA’s Regulations (12
C.F.R. 722.5(b)) requires that any fee appraisers shall "have
no direct or indirect interest financial or otherwise, in the
property or transaction." Any appraiser meeting the compe-
tency requirements and conflict of interest provisions, as
outlined above, is suitable to perform appraisals for a fed-
erally insured credit union until December 31, 1991.

One final note. Although USPAP was published for comment, it
was issued as an interim final rule and therefore must be
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complied with in its current form. In addition, Section
722.4 of NCUA’s Rules and Regulations requires that all ap-
praisals conform to the USPAP. Therefore, the published pro-
visions of USPAP (55 Fed. Reg. 53610, 12/31/90) must be fol-
lowed in the preparation and completion of an appraisal.

Attachment

GC/MM:sg
SSIC 3501
91-0504

incerely,

,g -,,’; .
General Counsel
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FEDERAL FINANCIAL INSTITUTIONS
EXAMINATION COUNCIl.

Appr~|s~i ~bcommittee; Extra.ion of
Deadline ton Uw of Certified o~
Lk=m~ed Appralserz In Federally
Related

a~E~,: Federal F’mancial Institutions
Examination Council.
suea¢.~¢v: A~praisal Subcommittee.
ac’~o~: Notice extendin~ effective date.


