
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

WASHINGTON, O,C. 20456

July i0, 1991

Walter H. Hotz, Esq.
Hotz & Associates, P.C.
Suite 200
Attorneys at Law
1979 Lakeside Parkway
Tucker, GA 30084

Re: Correspondent Credit Union Services
Offered Under a Trade Name (Your
Letter of May 13, 1991)

Dear Mr. Hotz:

You requested an opinion regarding a credit union providing
correspondent credit union services to other credit unions
under a trade name. For federal credit unions ("FCUs"), the
correspondent credit union services proposed are permissible
if certain conditions are met. The loan participation rule
must be followed, and, as for the correspondent services, the
board of directors of each credit union must set policies and
limitations, the services agreement must be memorialized in
writing, surety coverage must be provided, an Operating
Manual should be maintained and other safety and soundness
measures met. The use of a trade name under which to conduct
correspondent services is permissible under the conditions
imposed in this letter.

Your client (the "Big Credit Union") proposes to enter into
loan participation agreements (the "Loan Participation Agree-
ments") with other credit unions (the "Smaller Credit
Unions") in order to facilitate the offering of a national
credit card (the "Credit Card") to the members of the Smaller
Credit Unions. You did not provide this Office with copies
of the Loan Participation Agreements or the master agreement
with the Credit Card company to review.



It is proposed that: (i) Big Credit Union would arrange with
Credit Card company for the right to offer and issue the
Credit Card under the trade name approved by the Credit Card
company for the Big Credit Union correspondent service (the
"Trade Name"); and (2) the Loan Participation Agreements with
Smaller Credit Unions will: (a) allocate Credit Card account
numbers among the Smaller Credit Unions; (b) require that pe-
riodic disclosures/monthly statements be generated in the
Trade Name only; (c) require Big Credit Union to administer .
the Credit Card lines of credit, process the payments and
maintain compliance with contractual and regulatory require-
ments; and (d) set forth other correspondent services offered
by Big Credit Union (e.g., Smaller Credit Unions will have
access to Big Credit Union’s connections with nationwide au-
tomated teller services and clearinghouses).

ANALYSIS

Loan Participation~

Section 701.22 of the NCUA Rules and Regulations requires
that participation loans must be made within the limitations
of the board of directors’ written participation loan
policies, provided:

(i) no FCU shall obtain an interest in a participa-
tion loan if the sum of that interest and any
(other) indebtedness owing to the FCU by the bor-
rower exceeds i0 per centum of the FCU’s unimpaired
capital and surplus; (2) prior to final disburse-
ment, a written participation agreement shall be
properly executed, acted upon by the FCU’s board of
directors or the investment committee and retained
in the FCU’s office. The agreement shall include
provisions which identify the participation loan or
loans; and (3) A FCU may sell to or purchase from
any participant the servicing of any loan in which
it owns a participation interest. 12 C.F.R.
S701.22(b).

Originating FCU lenders shall originate loans only to mem-
bers, retain an interest of at least 10% of the face amount
of each loan, retain the original or copies of the loan
documents, and obtain approval of the loan from the credit
committee or loan officer. 12 C.F.R. $701.22(c). Par-
ticipating FCU lenders shall participate only in loans they
are empowered to grant made to either their own members or
members of participating credit unions, retain the original
or a copy of the written participation loan agreement and a
schedule of the loans covered by the agreement, and obtain



the approval of their board of directors or investment com-
mittee of the disbursement of proceeds to the originating
lender. 12 C.F.R. $701.22(d). The Loan Participation Agree-
ments must comply with the requirements of Section 701.22 of
the NCUA Rules and Regulations.

Credit Union Correspondent Services

Until Part 721 of the NCUA Rules and Regulations was revised
in 1982 (47 Fed. Reg. 44243 (Oct. 7, 1982)), former Section
721.3 provided for pilot programs relating to electronic
funds transfer through remote service units, loan programs,
and other operational systems with the approval of the NCUA
Board. Under the authority of this regulation, adopted in
1974, the NCUA Board promulgated IRPS 80-6, "Statement of In-
terpretation and Policy Correspondent Credit Unioning Pro-
grams" (May 13, 1980). In IRPS 80-6, the NCUA Board
determined that if FCUs met the guidelines set forth, that
?hey could engage in correspondent activities without obtain-
ing NCUA Board approval.

On July 15, 1982, NCUA repealed IRPS 80-6 because it had
served its limited purpose of notifying FCUs that NCUA no
longer required prior approval of correspondent credit union
programs and because the guidelines had been incorporated
into the Accounting Manual for FCUs. Repeal of IRPS 80-5 and
80-6, "Shared and Proprietary Remote Service Units Programs
and Correspondent Credit Unioning Programs," (July 15, 1982).
Although the reference in the Accounting Manual for FCUs was
deleted in the 1989 edition, the requirements for correspon-
dent credit union services have remained unaltered.

Basically, correspondent credit union programs are coop-
erative arrangements betweeh credit unions in which one or
all agree to service the members of the others. Participa-
tion in a correspondent credit union program is authorized
for FCUs pursuant to the incidental powers clause of the FCU
Act, 12 U.S.C. S1757(17). As a party to a correspondent
credit union agreement, an FCU that offers a correspondent
credit union service is acting in an agency capacity for the
other credit unions that are parties to the agreement.

FCUs may participate in correspondent credit union programs
with one or more o~her federal or state chartered credit
unions. The arrangements may be bilateral or unilateral,
~_~, a credit union may agree to service the members of an-
other credit union without reciprocation from the serviced
credit union. While such programs generally are implemented
when distance prevents members’ ready access to their own
credit union’s place of business, they may be utilized in a



situation such as you describe, where larger credit unions
can facilitate smaller credit unions In providing services to
their members.

To implement a correspondent credit union program, the board
of directors of each participating credit union should deter-
mine if the activity will be in its best interests and pro-
vide a service to its members. In reaching the decision,
which should be documented in the minutes, the board should
consider, among other things, the likely degree of participa-
tion by members and the capability of credit union personnel
to handle the additional activity.

The types of services provided should be determined by writ-
ten agreement and should fall within the policies and limita-
tions established by the board of directors of each credit
union involved. Services may include, but not necessarily be
limited to, receiving share and loan payments, disbursing
share withdrawals and loan proceeds, cashing share drafts,
cashing and selling checks and money orders, and offering and
servicing credit card programs. Each credit union is respon-
sible and accountable to its own individual members regarding
correspondent transactions reflected in their accounts. The
responsibilities of the board of directors and credit commit-
tee must not be delegated to or assumed by the correspondent
credit union. In addition, all share disbursements and loan
advances between a member and a correspondent credit union
should be authorized by the proper authority in the member’s
own credit union. The failure to provide such authorization
may be an unsafe and unsound practice.

The methods of settlement between correspondent credit unions
will be determined by agreement of the parties involved.
Settlement can be made through a variety of methods including
the establishing of permissible share accounts in each other,
use of a draft instrument drawn on the other credit union or
on a designated clearing credit union, direct payment by
check and/or draft between correspondents for transacted ac-
tivity, or by use of Due To/Due From clearing accounts. Any
settlement account should be cleared at least monthly and be
supported by a detailed listing of the transactions occurring
on behalf of the correspondent. Arrangements should be made
between correspondents for the timely communication of daily
transactions in order that the members’ subsidiary ledgers
can be maintained currently and so that members, statements
will properly reflect all correspondent transactions.

Each credit union should obtain written assurances from its
surety company that coverage extends to the correspondent ac-
tivity. These assurances are necessary to comply with Sec-



tion 701.20 of NCUA’s Rules and Regulations, 12 C.F.R.
§701.20.

It is recommended that an Operations Manual and/or other type
of Statement of Operating Specifications be maintained in the
credit union’s files describing the specific services and
transactions covered under the program and such other infor-
mation as is necessary to provide management and operating
staff with an overview of the scope of the activity, as well
as the day-to-day details. The Operations Manual/Statement
of Operating Specifications may be incorporated as part of
the agreement between the parties involved in the program.
An unsafe or unsound practice may exist if an FCU enters into
a correspondent credit union program without a written agree-
ment being established which addresses the following: I) the
type of business to be transacted; 2) the method and fre-
quency of settlement; 3) the method of communication between
correspondents concerning individual transactions; 4) service
fees, if applicable; 5) provisions for notifying credit
unions of the addition or removal of participants; and (6)
procedures for arbitrating disputes and terminating the con-
tract.

Trade Names

The NCUA has prohibited federally-insured credit unions from
using trade names, rather than their approved corporate
names, in conducting their individual business activities for
safety and soundness reasons and as a violation of Section
740.2 of the NCUA Rules and Regulations regarding inaccurate
representations. 12 C.F.R. $740.2. We have not changed our
position on that matter. However, we have decided that the
use of a trade name by two or more federally-insured credit
unions in conducting joint operations may be permissible pro-
vided certain conditions are met. (State law may still pre-
clude state-chartered credit unions from using a trade name.)
Of utmost importance is disclosure to individual members that
services are being provided by and through their individual
credit union. The details of the service and underlying ar-
rangements and relationships must also be fully and con-
spicuously disclosed. All pertinent legal documents must use
the full legal name of the credit union providing the ser-
vice, in this case, extending consumer credit, and not the
trade name. Similarly, Truth-in-Lending disclosures must be
in the full legal name of the creditor and not the trade
name. 12 C.F.R. §226.5(a). Next, all trade name related
loans must be reflected in the credit union’s records in ac-
cordance with all applicable laws and regulations. See.
~, 12 C.F.R. §S701.21, 701.22 and 749.2. Finally, the
trade name, if it is to be used in interstate commerce,



should be registered with the Patent and Trademark Office,
or, if it is to be used solely in intrastate commerce, regis-
tered with the appropriate state authority. Registration
makes actionable the deceptive and misleading use of a trade
name, protects the trade name from interference, and prevents
fraud and deception. See, 15 U.S.C. §SI051 et seq. (Fed-
eral trademark law), 74 Am.Jur.2d Trademarks and Tradenames
§$69-83 and 87 C.J.S. Trade-Marks, Trade-Names, and Unfair
Competition §§123-170.

As you noted in your letter, credit card and debit card ser-
vices are preapproved permissible activities for credit union
service organizations ("CUSOs"). 12 C.F.R. ~701.27(c)(5)(i).
CUSOs should also comply with the same three requirements ap-
plicable to federally-insured credit unions when using trade
names.
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Sincerely,

James J./Eng~l
Deputy’ General Counsel


