
NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

September 12, 1991

Honorable Barney Frank
U.S. House of Representatives
2404 Rayburn Building
Washington, D.C. 20515

Re: Federal Credit Union Membership for Unmarried
Partner (Your August 13, 1991 Letter)

Dear Congressman Frank:

This is in response to your request for information on the
legality of a federal credit union’s ("FCU") recognizing a
committed relationship between two unmarried individuals, one
of whom is a member of the £CU, as the basis for extension of
FCU privileges to the second individual. This breaks down
into two separate questions. First, may the two individuals
maintain a joint account in the FCU?    Second, is the second
individual eligible for his own membership based on the rela-
tionship? These two issues are discussed separately below.

Joint Account

Section 107(6) of the Federal Credit Union Act, 12 U.S.C.
§1757(6), authorizes FCUs to establish accounts and provide
services only for their members. Section 109 of the FCU Act
specifically provides that shares may be "issued in joint
tenancy with right of survivorship with any persons desig-
nated by the credit union member, but no joint tenant shall
be permitted to vote, obtain icans or hold office, unless he
is within the field of membership and is a qualified member."
12 U.S.C. S1759. This authority is also addressed in Section
745.8(f) of NCUA’s Rules and Regulations, 12 C.F.R.
§745.8(f). The second individual’s membership, or eligibil-
ity for membership, is irrelevant for purposes of establish-
ing a joint personal account.
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However, it is unclear whether your statement that these in-
dividuals wish to open a joint account "in the name of the
partnership,, means that they seek a joint personal account as
described above, or a joint account in the name of their
business. If their objective is a business partnership ac-
count, then membership and eligibility become an issue.

Only those individuals or organizations listed in an FCU’s
field of membership, as defined in its charter, are eligible
to join the FCU. Typically, an FCU’s field of membership
will include a provision for "organizations of such persons.,,
Thus, a partnership will qualify for membership if it is
within the FCU’s field of membership or if all of the part-
ners within the partnership are within the field of member-
ship, thereby making the partnership an "organization of such
persons.,, It appears from your letter that the business
owned by the two individuals in question is not specifically
included in Congressional FCU’s field of membership. There-
fore, in order for the business partnership to qualify for an
account, both individuals would have to be within the field
of membership.

Eligibility for Membership

NCUA does not have a formal policy regarding federal credit
union membership for unmarried partners of members, either
homosexual or heterosexual. The Federal Credit Union Act,
NCUA’s Rules and Regulations and the NCUA Chartering and
Field of Membership Manual do not address this issue. Many
FCUs include members of the immediate family of FCU members
within their fields of membership.

Article XVIII, Section 2(a) of NCUA’s Standard Federal Credit
Union Bylaws allows an FCU whose field of membership includes
immediate family members to draft its own definition of the
term "members of their immediate families.,,    However, an
FCU’s rights in this area are not unlimited. The definition
must be sufficiently limited as to give the term immediate
family member a rational, discernible meaning.

NCUA policy requires that there be an ongoing "familial" re-
lationship between a primary member and those individuals who
qualify for membership as Immediate family members. In the
case of a bylaw including unmarried partners of either het-
erosexual or homosexual members in the definition of immedi-
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ate family members, we would require that the definition
clearly limit the group to those partners with more than ca-
sual relationships to primary members. The definition might
include references exemplifying the intended permanence of
the relationship, e.g., 3oint ownership of property with
rights of survivorship, joint liability on family obligations
and custodial rights over minors and dependents; long-term
commitment; common law marriage criteria; or the couples’
holding themselves ou~ to the community as husband and wife.
In order for a member’s unmarried partner to qualify as an
immediate family member, the relationship between the two in-
dividuals must be similar to that between spouses. In our
view, whether the couple be homosexual or heterosexual,
neither a business partnership type relationship nor the mere
sharing of a residence would be sufficient.

Absent an express definition in the bylaw itself, the term
"immediate family member," would, like other aspects of a
credit union,s bylaws, be interpreted according to state law.
For instance, if a homosexual couple had been married with a
valid marriage license, or if the relevant state law recog-
nized the relationship of such a couple as a common law mar-
riage, that would suggest that a member’s partner was
entitled to individual membership as an immediate family mem-
ber.

I hope that we have been of assistance.

Sincerely,

Robert E. Loftus, Director
Office of Public and
Congressional Affairs

GC/MRS:sg
SSIC 12320
91-0838
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~Z]asbin~ton, ~

Mr. Bob Loftus
Director, Public A~fairs
National Credit Un~Ln
Administration
1776 G Street, N.W.
Washington, DC 20456

Dear Mr. LofLJs:

I was recently asked by an individual aoout a matter on which I
need your guidance. This individual lives in a committed
relationship with another individual and they also conduct a
business together. The indivldual WHO’S a member of the Credit
Union asked for a c~ecking account in Lne name of the partnership
at the Congressional Credit Union and was turned down because the
man he lives with is not also a member of the Credit Union. Of
course if they were legally married they would be allowed the joint
checking accounL, and my information is that if they were blood
relatives they would also be allowed to have a joint checking
account. Of course it Is one thing for people to assert that they
are in a close relationship and another to prove it. It seems tO
me entirely reasonaole for Credit Unions as well as any other
organization to have a fairly stringent standard of proof before
the accept the rea!Jty of such a relationship.

My question to you is whether there is any federal statute or
regulation which would prohibit a local Credit Union from
establishing a policy recognizing such a committed relationship as
a basis for extending Credit Union privileges. I hope this request
is clear -- I would of course be glad to clarify it if it is not
Thank you for your cooperation.                                        "

SE’.!meg

BARN E~. FRANK
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