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NATIONAl I~I:::II~DIT UNION ADMINISTRATION

WASHINI~’ON, 0,1~, 20456

December 23, 1991

Robert S. Bascom
Senior Compliance Specialist
Compliance and Governmental Affairs
New York State Credit Union League, Inc.
Box 15201
Albany, New York 12212-5021

Re: Preemption of New York State Law on Designa-
tion of Beneficiary for Shares (Your November 25,
1991, Letter)

Dear Mr.    Bascom:

You requested our opinion on whether Section 701.35 of NCUA’s
Rules and Regulations (the "Regulations") preempts a New York
statute that limits the amount that a financial institution
may pay upon an account holder’s death. In our opinion, the
statute is not preempted. You also asked why the NCUA Ac-
counting Manual does not allow the use of a Designation of
Beneficiary for Shares with a single ownership account.
Please see our response below.

The New York League requested guidance from the State of New
York Banking Department on the use of Designation of Benefi-
ciary forms by credit unions. The Banking Department wrote
back, indicating that credit unions must comply with Section
1310 of New York’s Surrogate’s Court Procedure Act when re-
leasing monies pursuant to a Designation of Beneficiary form,
and that under that statute, a credit union may not honor a
Designation of Beneficiary form if the amount of "debt"
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(SCPA §1310(I) (a)(i)) owed to the deceased by all "debtors"
(SCPA §1310(1) (b)), including the credit union, exceeds
$i0,000.

YOU interpr~ the Banking Department’s letter to mean that a
credit union’~ocated in New York may only ~se a Designation
of Beneficiary~for Shares if "the aggrega~& of all deposits
does not exceed~$10,000." You state tha~ such a limitation
could prove cumb~some for credit unions~ as an individual’s
aggregate deposit~kcould exceed $10,00~iat any time without a
credit union’s know~edge.                 /

/
You suggest that SCPA~ection 1310 i~ preempted by Section
701.35(c) of the Regulations, which ~ermits a federal credit
union ("FCU") to determine "all matters affecting the open-
ing, maintaining or closi~" of an ~ccount, and preempts any
state law attempting to re, late s~ch activities. You ask
for our opinion on SCPA Sec~on l~lO’s applicability to both
FCUs and federally insured st~teWchartered
credit unions ("FISCUs").      \\ /

Analysis

We note at the outset that Se
state laws insofar as they
FCUs. Therefore, even if
701.35(c) preempts the New
affected by our determinat
with the statute. In any
Section 1310 is

We have reviewed SCPA
differs both from
ment. You state that
tion of Beneficiary

(c) only preempts
regulate practices by

nd that Section
~, FISCUs would not be

still have to comply
believe that SCPA

deceased’s deposits/~
ute actually provid#s
only so much from t~e
aggregate paid to the deceased’s representatives by all
"debtors" to $i0,000. (See, SCPA §§1310(2) and (3).) As we
read the statute, the amount on deposit is irrelevant; it is
the amount paid by all debtors that is dispositive. More-
over, nothing in the statute precludes use of Designation of
Beneficiary for Shares form.

1310, and ou~ interpretation
and from that of th~ Banking Depart-
~e statute precludes kse of a Designa-
Shares when the aggregate of the

ceeds $i0,000. However, what the stat-
is that a financial institution may pay
deceased’s account as will bring the
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The Banking Department states that Designation of Beneficiary
forms cannot be honored when the aggregate amount of debt
owed to the deceased by all debtors exceeds $i0,000. We in-
terpret the statute differently. First, as discussed above,
the $i0,000 limit governs the amount paid, rather than the
amount owed. Second, both sections 1310(2) and (3) provide
for payments in compliance with the limit. However, by their
express terms, Sections 1310(2) and (3) only govern payment
"unless otherwise provided by a designation of a beneficiary
which is then in effect." Payment under Section 1310 is made
only when an affidavit is filed and there is no designation
of beneficiary. It seems to us that the designation of
beneficiary supersedes the payment rules and limitations of
Section 1310(2) and (3). This interpretation is bolstered by
the Practice Commentary to Section 1310 (copy enclosed),
which states in part, "Note that payment may not be made
under this section if there is in effect a valid designation
of a beneficiary who is entitled to the debt in question."
In our view, if a Designation of Beneficiary for Shares has
been filed and is in effect at the time of the account
holder’s death, the statute does not apply.

Federal preemption of a state statute becomes an issue only
when there is a conflict between the federal and state laws.
We do not perceive any conflict between SCPA Section 1310 and
either the Federal Credit Union Act or NCUA’s Regulations.
Therefore, we need not address the preemption issue. How-
ever, please feel free to contact us if you have further
questions regarding this matter.

k¢counting Manual

You also asked for the reasoning behind the statement, in
Section 5150.12 of the Accounting Manual, to the effect that
for a single ownership account, a beneficiary may not be des-
ignated to receive the member’s shareholdings upon the
member’s death. While the owner of an individual account may
designate a beneficiary to receive his shares upon his death,
his doing so changes his account from a single ownership ac-
count to a "payable on death" or "testamentary" account.
Testamentary accounts are classified separately from single
ownership accounts, and their insurence coverage may differ
from that of single ownership accounts, depending upon the
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identity of the beneficiary. 1~u may wish to consult Section
745.4 of the Regulations fo~an explanation of the insurance
coverage for testam~ntary/~counts.

Encl~re
/

GS~I/CMRS:sg
3320

Sincerely,

AH~s~e M. Ulaniate General Counsel

91-1208
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account for such paymen~ to the extent of the exemption pro-
vided therein, and the amount so received shall be credited to such
exemption.

7. Nothing in this section shall deprive any person of any
right which he would otherwise have to receive payment of a
debt, except as against a debtor who has made a payment which
is a discharge under subdivision 5, nor shall anything in this
section deprive any debtor of any right to make or refuse pay-
ment which it would otherwise have. This section does not
it articles 10-c and 26 of the tax law.

8. This section applies only to creditors who die on or after
September 1, 1952. L.1966, c. 953, amended L.1967, c. 685, § 72.

Source of Section
Decedent Estate Law. ~ 103-8, added L.1952. c. 824; amended L.:1953, c. 401;

L.1957, e. 471; L.1960, e. 553; L.1965, e. 1051.

Practice Commentary
By Ralph D. Semerad

This is the basic facility of payment provision formerly
found in section 103-a of the Decedent Estate Law. It Permits
certain debtors to discharge their obligations to a deceased
creditor by paying designated persons without the formality of
administration proceedings. The debtors who may avail them-
selves of this privilege are various banking organizations, em-
ployers of decedents, insurance companies, governments and
governmental agencies. These entities are not likely to act
fraudulently and can be relied upon to keep accurate records of
Payment. Bank accounts, insurance proceeds, employee’s
death benefits, and unpaid wage or retirement obligations will
most often fall within the section. Note that payment may not
be made ~nder th_is sec~tion, if there~’.s .~
~i~a ~’~:a~r~ ~ho ~s-~tified tb th~-~ebt in question.

The person who may be paid, the ’time when payment may be
made, and the amount that may be paid will be determined by
reference to subdivisions 2, 3 and 4. Under subdivision 2,
payment may be made as soon as the decedent dies, but only to
the surviving spouse. Total payments from all sources may
not exceed $3,000 in the aggregate. The debtor must obtain an
affidavit from the spouse to the effect that the payment te-
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~ the extent of the exemption
so received shall be credited to

shall deprive any person of
:e have to receive payment
who has made a payment wh
~1 5, nor shall anything in
~y right to make or refuse

aave. This section does not
x la~v.
to creditors who die on or

.)53, amended L.1967, c. 685, §

dments

,~ul)d 6 ,~momlod hy T,.1.q67. e.
~ 72. off..%’pr. :1. :IP,~7. whir.h (
"lawful" preceding "fidu(.iary,,

Seetlon

.19~2. c. 824; amended L.1953, c. ~
:. 1051.

,mmentary

~. Sernerad

payment provision formerly
cedent Estate Law. It permits
eir obligations to a deceased
¯ sons without the formality of
debtors who may avail them-

banki.ng organizations, em-
~mpames, governments and
,titles are not likely to act
n to keep accurate records of
rance proceeds, employee’s
r retirement obligations will
Note that payment may not

_~ is in effec~ a valid designa-
ed to the debt in question.

~ time when payment may be
: paid will be determined by
1 4. Under subdivision 2,
e decedent dies, but only to
,nts from all sources may
The debtor must obtain an
?oct that the payment re-

1,1    SETTLEMENT OF SMALL ESTATES § 1310
~ie~ted and all other payments received under this SLl~division
~o not exceed $3,000. Obviously, the affidavit should/also show
~ death of the creditor and the relationship of ~e affiant.

Subdivision 3 payments are not available until 3/0 days after
tl~ death of the decedent. This subdivision does/not limit the
right of the spouse to take immediately upon de~th under sub-
Ki’dsion 2. The group of persons who may be pflid is expanded
to include not only the spouse but also children 18 or over, a

mnt, a brother or sister, and, upon proper r~quest, a creditor
a person who has paid or incurred funeral expenses. Note

if more than one of the named person,/requests payment,
~e ~btor must pay according to the priorities established by

ion 3. Payment to a creditor of/the decedent or to a
person ~o has paid funeral expenses ~ill be made upon the

affidavit of one of the nan~d relatives. The affi-
d~vit to ubmitted under this
than tired in subdivision 2.
t~on to ts concerning
being collected,    names and
to and who will eive the paym~
fiduciary has qual :ed or been

payment under s
months
~ereunder are distribt
persons paying or incurri:
~ategories are not entitled
from the claims of credi
under subdivision 4. T]
must ~how the date of
pointed : that no minor ~
affiant is entitled to ~yment;
debtors do not over

is more detailed
must contain, in addi-

p and amounts
of the persons entitled

and a statement that no

may not be made until six
The persons who may be paid

¯ editors of the decedent, and
~neral expenses. The latter two

any funds that are exempt
$500 or less may be paid
submitted to the debtor

no fiduciary has been ap-
Id survived decedent; that

all payments by all

A payment in     faith under ~his~ction discharges the
debtor; it does no. ttter that the affidavit is false, or that
the payment disre~ ards the order of preference in subdivision
3. However, th~ debtor must be certain t~at the required
number of days/has elapsed since death, that~he payee bears
the statutory ~lationship to decedent, and, unker subdivision
4, that the all, ant is a creditor or person who ha~ paid funeral
expenses. /

_ \
Note thaf. this section protects only_ the pay~g debtor.

Persons re~iving .payment are accountable t_o a duly~appointed
personal r~presentative or to a public administrato~r for any
money th~fy receive. However, a surviving spouse is entitled
to $1,000i under the family exemption provisions of EPTL
5-3.1 a_n~ need not account for payments up to that amount.
The rig~ts of debtors to make or refuse payment are not af-

J
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fected by these provisions; the rights of creditors remain in-
tact except to the extent that subdivision 5 provides the debtors
with a discharge. Attention is called to the fact that the estate
tax law is not limited by this section.

~evisers’ Notes
DEL ~ 103-a with minor changes in phraseology and addition of Article

of the Tax Law to subdivision 7,

(~ross References

Payments to survivors of deceased state employees, see Civil Service Law. § 154.
Survivor’s benefits under state university optional retirement program, see

Education Law, § ~

~otes of

Checks 2
Personal effects 3
Persons entitled to payment 4
Purpose I

Library references
Executors and Administrators

~=~7.
C.J.S. Executors and Administra-

tors §§ 11, 1056 et seq.

I. Purpose
The policy of the State of New

York to avoid the trouble and
ponse of administering wholly insig-
niflcan~ estates is demonstrated by
DEL §§ 103-a [now this section] and
103-b [now section 1311]. In re
Matthews’ Estate, 1940, 175 MIS~ 524,
24 N.Y.S.2d 249.

2. Checks
Check of not over $500 tony be

cashed withour~ appointment of ad-
ministrator of estate of deceased col-
lector. 30p.State Compt- 307, 19-17.

Duplicate checks may be issued to
replace checks presumed lost or de-
stroyed provided security is given to
provide agains~ possibility checks
were negotiated. 10p.State Compt-
408, 19~5.

3. Personal effects
Where personal effects of a de-

ceased person come into the posses-
sion of the Suffolk County PoLice
Department, the delivery of such
property to the relatives of the de-

Deei~ionJ

ceased is not subject to the provl.
sions of DEL § 103-a [now this sec.
tion]. 19 Op.State Compr. 467, 1963.

4. Persons entitled to payment
Salary of a Justice of tho peace is

payable only to the time of his death
and any unpaid portion thereof is
payable either to his estate or to cer.
rain distrlbutees, 20 Op.State Compt.
486, 1964.

A town may pay to a person prop-
erly entitled to share in the estate, an
amount for servlees rcndered by a
deceased employee of the town. as pre-
scribed in DEL § 103-a [now this sec.
tion]. 17 Op.State Compr~ 334, 1961.

A town supervisor may pay accrued
wages of a deceased tax collector to
his estate or representatives. 13 Op.
State Compt- 355, 1958.

Salary accrued to an improvement
district employee at the time of his
death may, within limitations, be
paid to his widow or others, but no
such payment may be made on ac-
count of accrued vacation. 13 Op.
State Compt- 277, 1957.

Where a town employee dies, sur-
vived by a spouse, and where the
town is indebted to the employee at
the time of death by reason of wages,
earnings or salary accrued to such
employee, the town may pay over
such wages, earnings or salary to the
surviving spouse in an amount not in
exces~ of $1000 provided that the
terms of subdivisions 1 and 2 of
DEL § 103-a [now this section] are
met. 12 Op.State Compt. 293. 1956.
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