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— NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

WASHINGTON, D.C. 20456

January 17, 1992

Larry J. Cox, Esquire

Larry J. Cox & Associates
1900 Point Way West

Suite 270

Sacramento, California 95815

Re: Termination of Membership of Secondary Member
(Your October 14, 1991, Letter)

Dear Mr. Cox:

You represent San Diego Firefighters Federal Credit Union
("SDFFCU"). On behalf of SDFFCU, you asked whether the fed-
eral credit union ("FCU") membership of a secondary member is
terminated when the primary member leaves the field of mem-
bership ("FOM"). 1In the case of an FCU that has adopted a
"once a member, always a member" resolution pursuant to Ar-
ticle II, Section 5 of the Standard Federal Credit Union By-
laws (the "Standard Bylaws"), the secondary member’s
membership is not terminated.

We note at the outset that the provision you identify on page
6 of your letter as Article II, Section 5 of SDFFCU’s bylaws
appears instead to be Section 5 of its charter. Section 5 of
an FCU’s charter sets forth its FOM. Article II, Section 5
of the Standard Bylaws, reads as follows:

The membership of members who are no
longer within the field of membership on
the day this bylaw is effective or there-
after, is terminated immediately: Pro-
vided, however, That the board may
resolve that such members may retain mem-
bership if they meet certain reasonable
minimum standards established by the
board.

As you are no doubt aware, FCUs may not imend their bylaws,
other than through the adoption of NCUA’s Standard Federal
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Credit Union Bylaw Amendments, without NCUA approval. Nei-
ther this Office nor NCUA’s Region VI Office has any record
of approving a nonstandard amendment to Article II for
SDFFCU, and we will assume for purposes of discussion that
SDFFCU’s bylaws contain Article II, Section 5 as set forth
above.

You state, on page 2 of your letter, that it has long been
the accepted view that "if it is provided in the . . . Bylaws
. . . that have been adopted by the FCU, a membership of a
primary member is terminated upon the primary member leaving
. .« . the FOM of the FCU." The membership of a primary
member is terminated upon his leaving the FOM, even if the
FCU’s bylaws do not so provide, unless the FCU has adopted a
"once a member, always a member" resolution pursuant to Ar-
ticle II, Section 5 of the Standard Bylaws.

NCUA’s Chartering and Field of Membership Manual (Interpre-
tive Ruling and Policy Statement 89-1) defines both primary
and secondary members. Primary members are defined as,
"[m]embers sharing the basic occupational, associational or
community affinity to the field of membership." Secondary,
or derivative members are defined as:

Members included in the field of member-
ship by virtue of their close relation-
ship to a common bond group (e.q.
immediate family members, employees of
the credit union, etc.). See, 54 Fed.
Reg. 31165, July 27, 1989.

A family member of a primary member comes within the FOM only
by virtue of his relationship to another individual (the pri-
mary member) who is within the common bond group. (This dis-
cussion does not pertain to other secondary members, such as
FCU employees, who are included in the FOM by virtue of their
close relationship to the common bond group as a whole,
rather than to an individual within the group.) It follows
from that fact that once the primary member has left the FOM,
the secondary (family) member’s link to the common bond
group, and thus his derivative membership in the FOM, is de-
stroyed. Therefore, the secondary (family) member, like the
primary member through whom he obtained his membership, is no
longer within the FOM and can no longer raintain his member-
ship in the FCU. While we agree with your statement that
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once a secondary member joins an FCU, there is no difference
between his membership rights and those of a primary member,
that is not a basis for continuing the membership of a sec-
ondary (family) member once the primary member through whom
he joined leaves the FOM. There is no discrimination between
primary and secondary members. Both must qualify for member-
ship in the FCU by coming within, and remaining within its
FOM, and both lose their membership upon leaving the FOM.

You interpret our letter of February 13, 1991 to the Delaware
State Police FCU as implying that a secondary member need not
leave the FCU once the primary member is no longer within the
FOM. This is not a correct interpretation. A secondary
(family) member does lose his membership when the primary
member leaves the FOM, absent a "once a member, always a mem-
ber" resolution. If the primary member leaves the FOM, the
secondary (family) member is no longer within the FOM. 1In
the case discussed in the February 13, 1991 letter, the pri-
mary member lost his membership for reasons unrelated to the
FOM. The primary member later left the FOM, without
reactivating his membership. The FCU had adopted the "once a
member, always a member" resolution, so that the secondary
member, who had joined the FCU before the primary member left
the FOM, was protected and retained his membership. The
"once a member, always a member" provision only applies to
individuals who are at risk of losing their membership be-
cause they leave the FOM, and are members when the change in
their FOM status occurs. At the time that the primary member
left the FOM, he (the primary member) was not a member of the
FCU; therefore, the "once a member, always a member" provi-
sion did not apply to him. Having terminated his membership
and then leaving the FOM, he was not eligible to rejoin the
FCU. The February 13, 1991 opinion does not provide a basis
for inferring that a secondary (family) member always retains
his membership when the primary member through whom he joined
leaves the FCU. If the FCU has not adopted the "once a mem-
ber, always a member" resolution, a secondary member whose
primary member leaves the FOM is himself outside the FOM, and
loses his membership.

Although you cite a number of California statutes and deci-
sions in support of your interpretation of FCU membership
rights and requirements, we do not find them dispositive.
The requirement that a member be within the FOM derives from
the FCU Act, not from the Standard Bylaws. State statutes
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can not be read to alter or supersede the terms of the FCU
Act, and the California statutes and case law therefore have
no bearing on this issue.

Moreover, even if the FOM requirement did not come from the
FCU Act, the notice of that requirement set forth in the
Standard Bylaws "contract" between an FCU and its members is
adeguate to bind the members. You argue that, under Califor-
nia law, an FCU’s bylaws must expressly provide that the mem-
bership is conditional, and that the Standard Bylaws do not
do so. However, the Standard Bylaws do, in fact, clearly in-
dicate that inclusion in the FOM is a continuing condition of
membership. We draw your attention to Article II, Section 5
of the Standard Bylaws which, as noted above, states that the
membership of members no longer within the FOM is terminated,
unless the FCU’s board resolves otherwise. Contrary to your
assertion, that condition of membership is expressly set out
in the Standard Bylaws.

Finally, we wish to point out that there is a simple solution
to the problem of secondary members losing their membership
when the primary members through whom they joined leave the
FOM. As discussed above, the "once a member, always a
member" resolution protects FCU members, both primary and
secondary, from losing their membership when they cease to be
within the FOM. You state in your letter that SDFFCU does
not have a "once a member, always a member" provision in
place. That provision may be adopted simply by board
resolution, and would eliminate the situation about which
SDFFCU is concerned. We suggest that SDFFCU’s board of
directors consider adopting a "once a member, always a
member" resolution.

Sincerely,
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Hattie M. Ulan

Associate General Counsel
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