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WASHINGTON, D.C. 20456

February 20, 1992

Allen M. Upchurch, Jr.,
Vice President ‘.

SRP Credit Union

1920 Whiskey Road South
Aiken, South Carolina 29803

Re: Legality of Reguirement that Loan Co-Signers
Be Credit Union Members (Your January 10, 1992,
Letter)

Dear Mr. Upchurch:

You asked whether federal credit unions ("FCUs") may legally
require that loan co-signers be FCU members. You also in-
quired whether such a policy violates Regulation B. Please
see our response, below.

Ba ound

SRP Credit Union’s ("SRP") current loan policy requires that
both co-signers and co-makers of loans be members of SRP.
You are concerned about whether this requirement is legal,
and especially whether it violates Requlation B. Although
your letter only asks about co-signers, you have highlighted
the portions of SRP’s loan policy manual discussing both
co-signers and co-makers. Those two terms may sometimes be
used interchangeably, but they can also have different mean-
ings. Our analysis differentiates between the two.

We note that since SRP is a state-chartered credit union, the
South Carolina credit union supervisory authority, rather
than NCUA, would determine the legality of the loan policy
under applicable state credit union law. However, for your
information, we will discuss the legality of the policy for
FCUs under the Federal Credit Union Act ("FCU Act") .
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NCUA has no legal authority to enforce or interpret Regula-
tion B for state-chartered credit unions, and we are there-
fore unable to offer an opinion as to whether Regulation B
prohibits SRP’s policy. We suggest that you contact either
the Federal Trade Commission, which has Regulation B enforce-
ment authority over state-chartered credit unions, or the
Federal Reserve Board, which writes and interprets Regulation
B, for guidance on that issue.

Analysis

As noted above, SRP’s loan policy addresses both co-signers
and co-makers. We assume that the word co-maker is intended
to describe an individual who shares in the benefit of the
loan proceeds, and is jointly liable for repayment. We also
assume that by co-signer, SRP means to indicate an individual
who does not benefit from the loan proceeds, and is liable
only as a guarantor in the event that the maker does not re-
pay the loan. Based on those assumptions, our analysis is as
follows.

Under Section 107(5) of the Federal Credit Union Act, 12
U.S.C. 1757(5), an FCU may make loans only to its members. It
has long been our position, however, that an FCU may permit a
nonmember to add his signature to a loan, provided that he
does so in the capacity of a guarantor (co-signer), rather
than a loan recipient (co-maker). A determination must be
made whether the nonmember is a permissible guarantor, or a
loan recipient in violation of the FCU Act.

Nothing in the FCU Act requires that a loan guarantor be a
member of the FCU making the loan, and therefore, while an
FCU may not permit a nonmember to become a co-maker (loan re-
cipient), it may have a policy allowing nonmembers to cosign
(guarantee) loans. However, in answer to your question, the
FCU Act does not preclude an FCU from instituting a policy
requiring that all co-signers (guarantors) be members.

Again, we refer you to the Federal Trade Commission and/or
the Federal Reserve Board for assistance with your Regulation
B question. The Federal Reserve Board’s Consumer Information
Division can be reached at (202) 452-3667. The telephone
number for the Federal Trade Commission’s General Counsel is
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(202) 326-2424. You may also wish to consult local counsel
for advice on whether South Carolina has any relevant
anti-discrimination laws.

Sincerely,
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Hattie M. Ulan
Assocliate General Counsel
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