— NATIONAL CREDIT UNION ADMINISTRATION

WASHINGTON, D.C. 20456

February 26, 1992

Mr. Jeffrey A. Dalke
Drinker, Biddle & Reath
Broad and Chestnut Streets
Philadelphia, PA 19107

Re: Mifttial ®dnd Investment (Your November 27,
1991, Letter)

Dear Mr. Dalke:

You have asked whether a federal credit union (FCU) may
invest in a mutual fund that engages in covered dollar rolls
involving U.S. Government agency mortgage-backed securities.
Unless it can be demonstrated that an FCU is considered to
own a security after entering into a binding agreement to
purchase the security, an FCU may not invest in a mutual fund
that engages in such transactions.

Ba u

You have described a covered dollar roll transaction engaged
in by a mutual fund as follows:

(1) A mutual fund purchases a U.S. Government
agency mortgage-backed security that is a
permissible investment for federal credit unions,
and subsequently enters into a covered dollar roll
by selling the security to a broker/dealer with a
simultaneous commitment to repurchase a
substantially similar (same type, coupon and
maturity) security on a specified future date not
exceeding 120 days. At the time the covered dollar .
roll is entered into, settlement on the purchased
security may or may not have occurred.

(2) During the period of the covered dollar roll
(that is, after the settlement of the sale of the
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security to the broker/dealer and before its
repurchase by the mutual fund), the broker/dealer
is entitled to principal and interest payments on
the security.

(3) For its participation in the covered dollar
roll, the mutual fund is compensated either by a
fee or by the difference between the sale price and

" the lower repurchase price (often referred to as

the "drop") for the security, as well as by the
interest earned on its reinvestment of the cash
proceeds from the sale.

(4) Any cash proceeds received by the mutual
fund from the sale of the security are invested
during the period of the covered dollar roll in
instruments that are legal investments for federal
credit unions.

(5) Each dollar roll is "covered" in that during
the period of the roll the mutual fund maintains an
offsetting cash position or cash equivalent
security position that matures on or before the
repurchase settlement date in the full amount of
the repurchase obligation.

(6) The covered dollar roll is settled on a cash
basis on the repurchase date by the delivery of
cash against the delivery of the repurchased
security.

(7) During the period of the covered dollar
roll, the mutual fund may enter into a commitment
for a new covered dollar roll that will commence on
or after the original repurchase date.

As you know, Section 6060.5.1 of the National Credit Union
Administration (NCUA) Accounting Manual provides as follows:

A dollar price repurchase transaction is a
contract whereby a federal credit union sells a
security that it owns and agrees to purchase
another security on a future date. The dollar
price repo does not represent borrowing by a
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federal credit union as does a reverse repurchase
transaction.

In the case of a reverse repurchase transaction,
the transaction represents a borrowing because
ownership of the security "sold" does not change;
that is, the "seller" of the security still has
title and still receives the dividend or interest
income from the security. Interest based upon the
balance of the proceeds received from the
transaction is paid by the "seller." Additionally,
the same security "sold" must be "repurchased." As
such, essentials of a sale and repurchase do not
exist.

In the case of a dollar price repo, the essential
elements of a sale do exist, i.e., ownership of the
security does change. The buyer now receives the
dividend or interest income on the security. No
interest is paid by the seller for funds received.
The same security sold is not required to be
repurchased.

A dollar price repo represents the sale of a
security and a simultaneous agreement to purchase
another security at a future date by the use of a
forward placement contract. As such, a federal
credit union may enter into such an agreement only
if:

a. Gains and losses on the sale of the security
sold are recognized on the settlement date of the
sale.

b. The limitations cited in Section 703.3(b) of
the NCUA Rules and Regulations for purchasing a
security under a cash forward agreement are met.

You describe the basic transaction underlying a covered
dollar roll as a sale of a security to a broker/dealer with a
simultaneous commitment to repurchase a substantially similar
security on a specified future date, with the broker/dealer
entitled to principal and interest payments on the security
during the period of the transaction. This description
appears to meet the definition of a dollar price repo as set
forth in the Accounting Manual. Where a dollar price repo
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involves only a one-time sale and repurchase of securities,
however, a covered dollar roll appears to involve a series of
sales and repurchases. As you have indicated, in a covered
dollar roll a mutual fund could commit to sell certain
securities before settlement of its prior commitment to
repurchase such securities.

The Accounting Manual provides that an FCU may enter into a
dollar price repo if the limitations cited in Section
703.3(b), now Section 703.4(b), of the NCUA Rules and
Regulations for purchasing a security under a cash forward
agreement are met. Section 703.4(b)(3) states that an FCU
may enter into a cash forward agreement to purchase or sell a
security, provided that "[i]f the [FCU] is the seller, it
owns the security on the trade date." Section 703.2 defines
"trade date" as "the date a Federal credit union originally
agrees, whether orally or in writing, to enter into the
purchase or sale of a security." Thus, an FCU may only enter
into a cash forward agreement to sell a security if it owns
the securlty at the time the agreement is made. Likewise,
for a mutual fund to be a permissible investment for FCUs, it
could only enter into a cash forward agreement to sell a
security if it owned the security at the tlme the agreement
was made.

Although you note that in a covered dollar roll, a mutual
fund could commit to sell certain securities before
settlement of its prior commitment to repurchase such
securities, you argue that a fund owns securities on the date
it enters into a binding, legally enforceable agreement to
purchase or repurchase them. You state that on that date,
the mutual fund acquires all economic indicia of ownership,
and thereafter bears the market risks relating to the
securities. However, your ownership argument is partly
contradicted by your earlier statement that after settlement
of the sale of a security to a broker/dealer and before its
repurchase by the mutual fund, the broker/dealer is entitled
to principal and interest payments on the security. Even
though the mutual fund has entered into a binding agreement
to repurchase the security, it seems that the broker/dealer
retains a significant indicium of ownership in the right to
receive principal and interest payments on the security.



Mr. Jeffrey A. Dalke
February 26, 1992
Page 5

We are not convinced that an entity owns securities on the
date it enters into an agreement to purchase or repurchase
them (trade date). Unless you are able to demonstrate that
relevant securities or contract laws establish such
ownership, the requirements of Section 703.4(b) are not met.
Until such time, we do not view covered dollar roll
transactions as permissible activities for FCUs or mutual
funds in which they invest.

Sincerely, :
[l Jly. (Ll

Hattie M. Ulan
Associate General Counsel

GC/LH:sg
SSIC 4660
91-1205

cc: Charles Felker, Office of Examination and Insurance



